≡ Menu

TOEFL или IELTS

Когато Ви предстои кандидатстване във висше учебно заведение извън България, несъмнено изниква въпроса кой изпит да положите TOEFL или IELTS. Чуждестранните университети искат да се уверят в това, че притежавате необходимите знания по английски език, за да учите в тях, а TOEFL и IELTS са най-утвърдените начини за това.

Един от най-честите въпроси които чуваме в езиков център  кой от двата е по-добър. Отговорът зависи от това какъв вид тестове Ви подхождат и в кой университет мислите да кандидатствате.

Тестът IELTS е свързан до голяма степен с британското правителство и традиционно се изисква от английски университети, както и от университети в Нова Зеландия и Австралия, за да се определи нивото на владеене на английски език от чуждестранните студенти.

TOEFL се администрира от ETS (неправителствена организация със седалище в САЩ) и се използва със същите цели от американски и канадски университети.

Днес за улеснение на чуждестранните студенти повечето университети по света признават и двата теста. Въпреки това трябва да се провери, дали университета в който ще кандидатствате няма специално изискване за теста с който се осъществява приема.

Изберете теста който приляга най-добре на вашите умения. TOEFL и IELTS много си приличат.

И двата са съставени от 4 части „Четене”, „Слушане”, „Писане” и „Говорене”. Независимо от приликите за всеки индивидуално единия тест ще бъде по-лесен от другия. Основна разлика между двата е, че TOEFL iBT се провежда на компютър, и частта „Говорене” става на микрофон. Не е за пренебрегва не и факта, че IELTS въпросите използват британски английски, а в TOEFL се набляга изключително много на американския английски. Разликата в акцентите в частта „Слушане” също е осезаема. В TOEFL голямо значение се отдава на двете есета, затова ако не се чувствате удобно при писането, но смятате, че имате отлична граматика и лексика вероятно IELTS ще бъде по-добрия избор за вас. В противен случай заложете на TOEFL.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!