≡ Menu

Web.com придобива SnapNames

Компанията Web.com, която е вписана и на нюйоркската фондова борса, ще придобие фирмата, която следи за изтекли домейн имена SnapNames. Официално сделката ще бъде обявена идния понеделник при последния звън на борсовия звънец, който маркира края на сесията. Служители на Web.com публикуваха през тази седмица кратки съобщения за придобиването в сайта за микроблогинг Twitter.

Много родители

Web.com ще бъде третият корпоративен родител на компанията за изтекли домейн имена SnapNames от 2007 г. насам. През 2007 г. Oversee.net придоби компанията. Няколко години след това те продадоха тази част от бизнеса си на KeyDrive. В този случай особеното беше, че в сделката бе включен и Moniker (фирма за регистрация на домейн имена).

SnapNames се оказа лоша инвестиция за Oversee.net. Малко след приключването на сделката Web.com реши да започне да прави конкуренция в областта на изтеклите домейн имена. Оказва се, че Oversee.net са наясно какво означава това за техния бизнес и въпреки това продължиха със сключването на сделката.

След това стана ясно, че служител на SnapNames е наддавал за сайта за изтекли домейн имена, преди да бъде направено придобиването. Това надува цената, която Oversee.net трябва да плати. Освен това им коства наистина много време, докато разберат и разчистят бъркотията.

Объркванията продължават

KeyDrive също притежава бизнес, който се занимава с паркинг на домейни, наречен NameDrive. Те се опитаха да обяснят сложната ситуация на пазара с наименования през миналия месец. В съобщение до медиите, което беше направено тогава, те обясниха, че Moniker има нов главен изпълнителен директор.

Дотогава този пост беше заеман от Craig Snyder. Той оглавяваше както компанията Moniker, така и частта от бизнеса, която се занимава с изтекли имена – SnapNames. В първоначалното си съобщение за пресата KeyDrive не спомена дали Snyder остава главен изпълнителен директор на SnapNames. Този пропуск в информацията може да се обясни лесно, като се има предвид, че тази част от бизнеса минава под собствеността на Web.com.

Ситуацията става още по-сложна, след като стана ясно, че KeyDrive е въвлечена в съдебно дело с продавача на NameDrive. Искът касае плащания и изпълнение на спорни точки по договорите. Все още не е ясно дали продажбата на бизнеса има някаква връзка с този случай.

Последици

Придобиването на SnapNames от страна на Web.com със сигурност ще има ефект върху партньорството им с NameJet. Много е възможно двете фирми, които споделят общо бизнес поле, да се превърнат в една компания, която се занимава с домейн имена. Това е информация, която заинтересованите лица се надяват да получат при официалното съобщение за новия купувач. Друг въпрос, който все още остава неосветен, е стойността на сделката. Специалистите, които се занимават с проучвания на пазара смятат, че това е информация, която също ще бъде оповестена тогава.

Сътрудничество

Промяната на собствеността на SnapNames няма да има отрицателно влияние върху клиентите и услугите около домейн имената. Компанията ще запази същия персонал, който ще се погрижи за всички нужди на клиентите и потребителите, които ще имат достъп до своите профили, точно както и преди. Moniker ще продължи да работи с SnapNames както в миналото и обичайните бизнес отношения няма да бъдат прекъсвани. Това е официална информация, която дойде часове, след като стана ясно за сделката.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!