≡ Menu

Важни факти за мемори матраците

Около 10% от собствениците на матрак от мемори пяна признават, че матракът запазва топлината на тялото и в резултат на това спят неспокойно, въртят се, потят се и сутрин са недоспали. Плътността на мемори пяната се различава при модели матраци от различни производители. Матраците с по-висока плътност на пяната ограничават циркулацията на въздуха, което може да доведе до действие на матрака като топлинен капан. Също така, по-високата плътност на мемори пяната я прави по-чувствителна към температура и тегло, което пък води до потъване по-навътре в матрака на спящия, където циркулацията на въздуха е по-слаба.

Около 15% от собствениците на матрак от мемори пяна докладват за значителна миризма на газ. Всяка година около 1-2% закупилите мемори матрак го връщат поради обгазяване и силна миризма. Колкото по-голямо количество мемори пяна съдържа даден матрак, толкова по-голямо е количеството на обгазяване. Обгазяването се състои в отделяне на специфична миризма или газ когато матракът е нов, поради химичния му състав.

Някои собственици на мемори матрак се оплакват не само от миризмата излъчвана от него, а и от главоболие, гадене, дразнене на очите и гърлото, изпотяване, безсъние и астма. Симптомите на заболелите намаляват с течение на времето, когато обгазяването от матрака намалява. За влиянието на матраците от мемори пяна като дългосрочна заплаха за здравето в момента не съществуват надеждни проучвания или доказателства.

Продължителността на експлоатация на матраците от мемори пяна средно е около 7 години, като в зависимост от производителя и модела, животът на мемори матрак при редовна употреба е между 4 и 12 години. Мемори пяната е получила името си от способността й да „запомня“ първоначалния си вид и бавно да се завръща към него при покой. С течение на годините редовно ползване матракът ще започне да губи тази своя памет и ще са налице хлътвания, неравности и огъвания по повърхността му. Опитът на притежатели на матраци от мемори пяна показва, че с напредването на възрастта и износването им те стават все по-меки!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!