≡ Menu

Защо комуникацията с вашите служители е важен фактор?

Не вярваме да не сте чували дори по новините за уникалната работна среда във Facebook, Google, Ebay и PayPal.

Обяви за работа

Обяви за работа

Имайте в предвид и че не е само при тях така. Освен, че влизането там е като да посетите Дисни Ленд, но и самата обстановка. Приятната не натоварваща работна среда, шеги, равномерно разпределено работно време, директен контакт със преки началници. Изобщо приятелска обстановка, като че сте отишли някъде с приятели, а не на работа. А сега си представете, колко и какви суми се въртят в тези компании и колко ценят служителите си, защото именно, те вършат цялата тази огромна като количество работа. Смятате ли че са сгрешили, като са направили така нещата?! Ами, не разбира се, то е видим резултата.

В България, това не е често срещано явление, всъщност само няколко ИТ компании биха се похвалили с такава обстановка, далеч не като при гигантите или други дори малки чуждестранни компании, но доста по-добра от стандарта при нас. Сухо и еднообразно ежедневие, нервни колеги, все на някой нещо не му харесва, вряскащи и много изискващи шефове, а да не говорим за заплатите… Подсещам се и за един от първите, всъщност първия български аквапарк, там обстановката беше подобна, освен всичко, всяка седмица в края на работния ден се правеха грандиозни партита само за персонала. На фона на ниските заплати, които се даваха там, хората си работеха там, като повечето от тях все още са служители там.

Обаче, освен удобствата, един важен фактор повече от красивия офис пълен с екстри за разпускане остава комуникирането със вашият персонал.

В днешно време всички сме забравили фолклорната ни поговорка „Сговорна дружина, планина повдига“. А тя значи именно това, комуникация и създаване на сплотен и единен екип, който да работи в приятна работна среда. Такъв, в който ще имате синхрон, ще си помагате взаимно и ще работите с удоволствие. Това е рецептата за успешен бизнес.

А как да постигнем това?

  1. Директен контакт

В днешно време наблягаме повече на контактуване, чрез социални мрежи, имейли и други електронни способи. Забравяме, да говорим по между си, да се питаме, да се смеем и т.н. Но това все още остава един важен момент в работното ни ежедневие и е добре да го развивате, като работодател. Комуникацията по електронен път не може да бъде точно приета и да се разбере със точност значението на изказа, особено когато е свързан със конкретна задача в работата. Докато казаното директно, променя значението си и добива правилна представа за нещата. Но оставим ли това на страна, спокойният разговор между вас и вашите подчинени, подкрепя взаимоотношенията ви, сплотява ви, добавя ново стъпало на стълбата на доверието. Няма да повярвате, но дори забележка казана с усмивка може да доведе до интересен резултат. Е все пак, бъдете и изпълнители, за да разберат, че не се шегувате и че може да сте им приятел, но за да сте им приятел, трябва и те да са коректни, както и вие към тях.

  1. Изслушване

Да, често пропускан елемент. Често егото и чувството за господство у работодателите унищожава много ценности и приятната работа, като подценява и съветите на своите служители. Трябва да разберете, че от страни имате в обкръжението на вашия екип много различни гледни точки, които реално можете да използвате за гледната точка на потенциален ваш клиент и т.н. Общуването в един качествен екип, трябва да е двустранно, а не еднопосочно. Еднопосочните улици лутат и объркват. Насърчавайте подчинените ви да споделят с вас, като с приятел, обсъждайте идеите или критиките им открито, разрешавайте проблеми по този начин, обединете ги, оценете всичко, което ви споделят и им го покажете.

Като допълнение към статията, бихме ви препоръчали при възможност да добавите различни удобства за разтуха по време на почивки, създайте приятни зони за отдих, нямаме предвид и вие да слагате тенис кортове, игрови конзоли, и кино, може да е семпло, но да е разчупващо в различен тон, удобно, достатъчно за повечко хора за развитие на взаимната комуникация, музикален фон и т.н. Не напрягайте излишно обкръжението си, опитайте се да създадете и задържите спокойствие в работната зона. Ако е възможно позволявайте на колегите си да излязат навън да се разходят в почивката им. Разходката влияе добре за успокоение и избистряне на мозъчната дейност. Организирайте тиймбилдинги, екскурзии, различни и забавни, като ги направите по-малко формални / работни и повече за забавление. Всеки ще оцени усилията ви, да поддържате сплотения екип и ще се радва да работи с вас.

Допитайте се до екипа си, какво да се промени, добави в работната среда, къде искат да отидат и т.н. Бъдете екипни с вашия отбор, не ги разделяйте. Историята хилядократно ни е показвала, че разединението е майка на разрухата!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!