≡ Menu

Избор на система за видеонаблюдение – кои компоненти трябва да изберем внимателно?

Колко е дълъг пътят от появата на първия корсет в Системите за видеонаблюдение навлизат все по-масово в живота на съвременния човек и това се дължи не само на нуждата от сериозна охрана в жилища и търговски обекти, но и на тяхната достъпност. Днес всеки може да закупи няколко камери (заедно с придружаващата ги окомплектовка) и да ги монтира просто ей така – за да покаже, че може да си го позволи. Ниските цени на някои безжични модели дори позволиха на част от потребителите да използват видеокамерите като бейбифон-и, с които да наблюдават от дистанция своите спящи в креватчетата деца или да извършват скрито наблюдение над служители, интимни половинки или възрастни болни близки.

Когато говорим за реална нужда от видеонаблюдение, трябва да изтъкнем, че изборът на качествена система е най-важният фактор, определящ как и дали изобщо апаратурата ще изпълни своето предназначение. Достъпът до различни системи за видео охрана е максимално улеснен и днес всеки може да закупи дори фабрично окомплектована апаратура, която да монтира и използва без чужда помощ. За хората, търсещи качество при наблюдението с камери, най-удачното решение е да използват услугите на професионална фирма, която не само да изгради системата, но и да избере най-подходящата за целта апаратура. Ако сте от тези, решени да се справят сами с избора на видеосистема, то е ето на кои компоненти трябва да обърнете особено внимание.

Камери

Разбира се, камерите са най-важният компонент от всяка система за видеонаблюдение, затова на тях трябва да отделите повече време и внимание. Ако наистина искате качество е добре да не пестите средства. Функционалната система се определя както от вида на камерите, така и от техния брой и местоположение. Когато купувате камери обърнете внимание на матрицата и по-конкретно на нейния тип – CMOS или CCD.

Вторият тип сензори са значително по-скъпи, поради специфичния производствен процес при тяхната изработка и отличното качество на изображението, което предлагат, макар че технологията при CMOS матриците напредна дотолкова, че вече е трудно да се открие съществена разлика между двата типа. Важно е също къде ще монтирате камерите, защото това определя на кой материал да заложите. Камерите с метален корпус са по-устойчиви на механично въздействие, но не и на неблагоприятни атмосферни условия, на каквито ще бъдат подложени при външен монтаж. При нощно наблюдение, задължително заложете на модел с инфрачервена подсветка.

Видеорекордер

Записващото устройство може да направи системата абсолютно безполезна, затова този компонент също трябва да се избира внимателно. Видеорекордерът не само приема и записва изображението от камерите, но и притежава допълнителни функции – най-вече аналитични такива, при които системата се активира автоматично при детекция за движение или звук. Записващото устройство, също така осигурява интернет свързаност, позволява да се програмират графици за запис и определя скоростта и качеството на записа.

Кабели и захранване

Всяка система за видеонаблюдение (когато не говорим за единични безжични камери) се нуждае от окабеляване, което да свърже камерите към видеорекордера и да подсигури тяхното захранване. Качеството на тези компоненти също е особено важно, най-вече, когато апаратурата (или част от нея) е предназначена за външен монтаж. Разбира се, пазарът предлага евтини решения, но те могат да причинят срив в системата и дори да я повредят фатално, затова при избора на окабеляване, обезателно заложете на по-скъпите и качествени компоненти.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!