≡ Menu

Имам ечемик на окото – може ли да ми създаде проблеми?

Почти всеки човек е имал ечемик на окото и познава дискомфорта, който предизвиква това очно заболяване

Ечемикът на окото е малък абсцес (болезнено събиране на гной) на окото. Той се появява като болезнена бучка от външната или вътрешната страна на клепача.

Това заболяване е известно също и като хордеолум.

Може да има и други симптоми, чрез които да разпознаете това неразположение:

– сълзене на очите

– зачервено око и леко подут клепач

Не винаги е необходимо да потърсите вашия личен лекар, ако развиете ечемик на окото, въпреки че е препоръчително все пак да се застраховате и да потърсите помощ и съвет от очен лекар.

Какви са причините за ечемик на окото?

Ечемикът на окото обикновено се причинява от инфекция с бактерии aureus (стафилококова инфекция).

Дългосрочен блефарит (възпаление на клепачите) е възможно да се окаже предпоставка за заболяване от ечемик на окото. Почти е невъзможно да имате ечемик и на двете очи. Това неприятно възпаление се появява в детските години и много по-рядко може да има ечемик на окото при възрастните хора.

Как се лекува ечемик на окото?

Това бактериално заболяване на окото може да мине за няколко дни, без да се прибягва до каквото и да е лечение. Добре е да се спазват някои най-общи хигиенни правила. Външните признаци отшумяват по-бързо, докато вътрешната зараза, както сълзенето и зачервяването са доста по-болезнени и е необходимо повече време, за да изчезнат.

За облекчение на симптомите се правят загряващи компреси. Най-добре е да се използват чисти памучни кърпи или стерилни марли, които се топят в топла вода или за още по-добър ефект – в билкови настойки. За здравето на очите е хубаво да имате под ръка лайка.

По-нататъшното лечение обикновено не е необходимо, освен ако възпалението, предизвикано от ечемик на окото не е прекалено болезнено. В този случай вашият лекар най-добре може да прецени как да се действа.

В никакъв случай не притискайте издутината, не се опитвайте да я дупчите с игла или да я спукате по друг механичен начин. Това определено ще предизвика усложнения.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!