≡ Menu

Какво трябва да направите при ПТП в чужбина, ако имате застраховка Гражданска отговорност?

Произшествия стават навсякъде по пътищата, независимо от това дали сте в България, Великобритания или Русия. Всички сме наясно как трябва да подходим при ПТП в България, но знаем ли как трябва да постъпим при такова събитие в чужда държава? На първо място, ако имате издадена застраховка “Гражданска отговорност”, Вие трябва да уведомите застрахователят си, че ще пътувате в чужбина и той ще Ви издаде сертификат Зелена карта, която е задължителна за някои от страните.

Ако сте сключили застраховка “Гражданска отговорност” и съответно “Зелена карта” с българска застрахователна компания, преди пътуването си в чужбина Вие трябва да се запознаете с това, с коя международна компания работи застрахователят Ви. Повечето български застрахователи имат такива партньори, към които би следвало да се обърнете в случай на ПТП.

При евентуално произшествие на пътя в друга държава, както е и в България, Вие трябва да се свържете с Пътната полиция в съответната държава. Втората стъпка, която трябва да предприемете е да съберете всички необходими данни за произшествието. Това са данните на другият участник в произшествието и номерът на застрахователната му полица, регистрационният номер на автомобилът му, данни за свидетелите.

Важно нещо, което трябва да отбележим е това, ако не разбирате какво съдържа даден документ, които трябва да подпишете, тогава не го подписвайте докато не се свържете с преводач. Винаги подписвайте документ, само ако сте наясно с неговото съдържание. Ако Вие сте виновен за произшествието, трябва своевременно да запознаете застрахователят, с който сте сключили застраховка “Гражданска отговорност”, с всички факти около събитието.

Също така може да се обърнете и към партньорът му в съответната държава. Ако ли пък сте пострадалият в произшествието Вие би следвало да се обърнете към застрахователят на виновното лице.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!