≡ Menu

Как да изберем перфектния подарък

Коледа наближава и много от нас все още се лутат и търсят перфектния подарък за приятел или роднина. Какво биха искали? От какво имат нужда? Какво можем да им купим? Можем да прекараме часове в магазините задавайки си тези въпроси.

Има и друг начин да изберем перфектния подарък, но това изисква да променим нашето възприятие относно какво всъщност представлява подаряването на подаръци.

Проблемът е, че ние възприемаме подаряването на подаръци като размяна на физически предмети. Но гледайте на размяната на подаръци като на един вид комуникация. Когато давате нещо на някого, вие всъщност им казвате нещо. Те получават вашия подарък и ако са досетливи ще разберат посланието ви. Разбира се това е доста очевидно, но някак си го забравяме когато избираме подаръци. Това, което правим е, първо се съсредоточаваме върху предмета или съответната нужда и после чак определяме какво послание искаме да отправим с подаръка.

Подаръкът е форма на комуникация. Някои подаръци комуникират интимност, други по-скоро резервираност. Някои казват „Харесва ми твоята креативност”, други „Трябва да се грижиш за себе си”. Има подаръци, които са си направо обидни. Това което те изказват е рядко свързано с тяхната цена или престиж. Някои от най-хубавите подаръци които съм получавал, са били всъщност безплатни за подаряващия ги, но посланието е това което е най-ценното в случая.

Ако започнете да мислите по този начин когато избирате подарък, много лесно ще откриете перфектния подарък, можете да откриете перфектният подарък и в блога за подаръци. Задайте си въпроса „Какво искам да кажа на този човек?”. „Какво мога да му подаря, което да отправя това послание?”. Това са напълно различни въпроси от общо използваните „Какво да купя?” и „Какво ще си помисли той или тя?”.

Тази стратегия ще ви помогне да откриете малко по-нестандартни подаръци, но поне ще са значими. Един подарък, който получих наскоро, беше свързан точно с този начин на мислене. Жена ми ми подари „еднодневен билет към свободата”. Как точно ли? Ами пое всички мои отговорности за целия ден и ме изпрати да се забавлявам. С този неин жест тя всъщност се опита да каже че наистина оценява това което правя и осъзнава, че отговорностите ми не са никак лесни за изпълнение. Точно това й помогна да измисли този перфектен подарък, който просто беше да ме освободи от всекидневните ми задачи за 1 ден. Прекрасен подарък!

Когато мислим за подаръка като форма на комуникация и какво искаме да кажем с него на отсрещния човек, решението какво да изберем идва много по-бързо, а и се чувстваме много по-убедени и сигурни в подаръка и че той е най-правилният избор за дадения човек.

Но разбира се тук има и един проблем. Ако нямате какво хубаво да кажете за дадения човек, а все пак трябва да му подарите нещо, тогава по-добре се върнете към стария си начин на мислене. Да изразите и комуникирате негативни неща с подаръка ви, не е най-добрият начин да прекарате Коледата. Пробвайте само ако се чувствате наистина сигурни в това ваше решение.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!