≡ Menu

Как да изберем подходяща дискова брана

Преди земята да бъде засята със семена, изключително важно е почвата да бъде перфектно обработена и подготвена, за да може да се гарантира добив на висококачествени култури. Дисковите брани са най-подходящите инструменти за тази работа. С тяхна помощ почвата ще бъде разрохкана, плевелите унищожени и земята ще бъде набраздена на подходящи бразди. Ако се колебаете какъв тип дискова брана да изберете, ние ще ви запознаем с някой от функциите на повечето дискови брани.

Дискови брани Опции за свързване

Важно да е съобразите избора на най-походящия модел дискова брана с работата за която ви трябва. От гледна точка на нейното поставяне на трактора има две възможности – 3 точково засечено монтирани или дърпани назад.

  • 3 точково засечено монтирани
    3-точково монтираните брани ви дават възможност да ги свържете безпроблемно към трактора. Те са лесни за транспортиране и съхранение. Могат да бъдат повдигани и понижавани и с тях ще спестите много време за сглобяване на наземни вариации. Тези брани са подходящи за обработка на малки пространства.
  • Дърпани назад дискови брани
    При тези модели, дисковите брани са монтирани върху рамки, които са закачени за реми бар и влекат след себе си транспортни колела. Новите модели за Дърпане назад брани са снабдени с хидравлични контроли.

Опции за рязане

Има три вида дискови брани според начина на рязане – с единично действие, с двойно действие и офсетни модели.

  1. Дискови брани с единично действие разрохкват почвата в една посока.
  2. Дискови брани с двойно действие разрохкват почвата в две различни посоки. Предната брана разрохква почвата в една посока, а задната в обратна посока.
  3. Офсетни дискови брани могат да бъдат коригирани чрез теглич, наляво или надясно, така че браната е изместена в позиция зад трактора. Това е много популярен вид опция.

Видове остриета

Друг важен фактор при избора на брани са видовете остриета. Според модела браните са оборудвани с назъбени или гладки остриета. Всяко острие има своите предимства или недостатъци в зависимост от предназначението му.

  • Назъбени остриета
    Назъбените остриета са по-агресивен тип модел. Те са за предпочитане при почви с висока растителност като пасища, полета със сено, ниви и др.,но са податливи на счупване при обработка на скалиста почва. Назъбените остриета проникват по-дълбоко в почвата и обикновено са по-скъпи отколкото гладките.
  • Гладки остриета
    Гладките остриета са за предпочитане при обработка на скалиста почва, защото за разлика от назъбените те няма как да се повредят. Но ако става въпрос за твърда почва и висока растителност, те не са подходящи тъй като нямат силата на проникване на назъбените остриета. За да се подобри тяхната сила на проникване в почвата е необходимо да се постави някаква тежест върху групата на диска.
    При подобен случай практиката показва, че е възможно и дори препоръчителна да се използва комбинация между гладки и назъбени остриета. Назъбените остриета се монтират отпред за по-агресивно рязане, а гладките отзад за плавен завършек на обработката.

Дизайн на остриетата

След като решите кое острие (или комбинацията от двете) е най-подходящо за вашата работа, трябва да изберете и неговият дизайн. По този показател остриетата биват два вида – плоски и вдлъбнати.

  1. Плоски остриета просто проникват в почвата.
  2. Вдлъбнати остриета обработват по-добре почвата, защото те не само проникват в нея, а и я повдигат и разпръскват на една страна.

След като имате вече по-добра представа за дисковите брани би следвало много по-лесно да изберете подходящия модел според земята, която обработвате. А за да бъдете спокоен, че ще разполагате с висококачествени дискови брани, то разгледайте каталога на MASS, където със сигурност ще откриете точно това, от което имате нужда.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!