≡ Menu

Как да изберем хотел за качествена СПА почивка в България

Всеки мечтае да се отърси от грижите с разпускащи СПА процедури и масажи, но когато най-накрая намерим време и възможност да отидем на почивка, в крайна сметка оставаме разочаровани, защото не сме получили това, което сме очаквали. Звучи ли ви познато?

Днес повечето хотели гордо се назовават с престижната думичка „СПА“, но дали всъщност предоставят такава услуга? И как тогава да изберем подходящ СПА хотел, където да сме сигурни, че ще останем доволни? Ето няколко неща, които ще ви помогнат в избора, и е важно да направите, преди да резервирате своята СПА почивка:

  1. Определете ясно своите изисквания към СПА хотела

Всеки би бил щастлив да почива в луксозен СПА хотел на ниска цена, да получи добро изхранване и безплатни процедури. Ако вече сте се размечтали, сега е моментът да ви прекъсна – тази задача е почти невъзможна! В последните 4-5 години единствено т.нар. сайтове за ваучери предлагат цени с отстъпки за някои хотели, при това за определени периоди. Това е една от малкото алтернативи за добра почивка на разумна цена. И въпреки всичко – сред толкова оферти за СПА почивки остава трудно да изберем подходящата. Затова най-важно е първо да изясним за себе си какво точно очакваме и каква сума сме готови да отделим за нашата СПА почивка. И така, преди въобще да започнете да търсите хотел, трябва да определите:

  • Бюджета си
  • Вид изхрадване
  • Налични СПА съоръжения
  • Дестинация или Разстояние от вкъщи
  • И може би най-важното: ако се наложи – дали предпочитате компромис с качеството или с цената
  1. Проверете хотелите в избраната дестинация. Как?
  • Да предположим, че търсим семейна СПА почивка с минерална вода на максимум 2-3 часа път от София. Тогава изборът ни би бил доста голям, защото повечето СПА дестинации се вместват в това разстояние – Хисаря, Велинград, село Баня (до Банско), Сапарева баня, Костенец и т.н.
  • Нека също предположим, че тъй като сме с малко дете, предпочитаме да има включена вечеря, т.е. търсим почивка с минимум закуска и вечеря. При избора на СПА хотел е важно да проверим какво точно включва изхранването – дали ще ни предложат двустепенно или тристепенно меню, дали има включени напитки, дали изхранването е на блок маса или сет меню. В повечето случаи вечерята включва салата, основно и десерт, без напитки. При някои по-нискобюджетни хотели вечерята може да се състои само от салата и основно или, в по-редки случаи, от супа и основно ястие. Ние обаче решаваме, че искаме да има вечеря на блок маса, а не на сет меню – това означава, че хотелът, който търсим, трябва да е с висока посещаемост, тъй като в повечето случаи при над 30 души изхранването е на блок маса, а при по-малко посетители е по индивидуално меню. Много почиващи търсят хотели с изхранване на сет меню, защото смятат, че в този случай храната е по-качествена и прясна. В добрите хотели, обаче, блок масите също предлагат свежа и вкусна храна, а най-хубавото е, че всеки може да хапва толкова, колкото иска.
  • Тук идва следващият проблем – за по-търсените хотели местата се изчерпват бързо, особено за уикенд почивка в СПА хотелите. Нужно е да планираме навреме и да направим резервация поне две – три седмици предварително.
  • Какви СПА услуги бихме желали да ползваме? Обикновено СПА офертите включват в цената си ползване на басейн, сауна и парна баня. Както споменахме по-рано, ние сме с малко дете, затова за нас е важно да има детски басейн с топла вода – още нещо, за което трябва да проверим, преди да направим резервация. И понеже рядко си позволяваме почивка, искаме тя да е качествена и да се поглезим с масажи и допълнителни СПА процедури – ще попитаме и за тях или ще търсим СПА хотел с голям СПА център, като този във, Велинград, включващ в офертата си повече СПА съоръжения или услуги. Това най-вероятно ще се отрази и на цената.
  • Обмисляме други значими въпроси, които ни вълнуват. Такива биха могли да бъдат – има ли безплатна кошарка за бебе, какво е отоплението в хотела, стаята ни разполага ли с тераса, какъв транспорт можем да ползваме, какво е разстоянието от хотела до центъра, безплатни ли са паркингът и интернета в хотела, който сме харесали.
  • От споменатото дотук е ясно, че трябва да се ориентираме към хотели поне 3 звезди, желателно е дори 4 звезди, с цени над средното, където ще ни настанят в хубави стаи, ще получим добро изхранване с включена вечеря на блок маса и ще ползваме басейн с минерална вода и детска част, както и СПА пакет с повече СПА процедури. Така изключваме Сапарева баня и Костенец, тъй като там хотелите са по-малки, тризвездни и двузвездни, а ние сме се насочили към малко по-луксозна почивка. Ще търсим хотели във Велинград и Хисаря.
  • Ценово е трудно да се ориентираме, тъй като според изхранването, периода, СПА услугите и ред други критерии, можем да срещнем цени от 30 лв. до над 100 лв. на човек на вечер. За СПА хотел 4 звезди във Велинград цените със закуска към февруари – март 2017 варират в граници от 40 до 80 лв., а със закуска и вечеря – от 45 до 98 лв. на човек на вечер. В СПА хотел Енира, например, цената със закуска и вечеря в делнични дни е 45.90 лв., а в петък и събота – 70.90 лв. При това, посочената цена е в сайт за ваучери за почивки, т.е. с включена отстъпка. В СПА хотел Вела Хилс – Велинград цените за човек в двойна стая са от 65 лв. със закуска в делник и 75 лв. със закуска в уикенд. От примерите става ясно, че вашата СПА почивка ще бъде на значително по-ниска цена, ако резервирате престой в делнични дни – от неделя до четвъртък.
  1. Най-добра оферта

Тук идва и най-голямото предизвикателство – как сред толкова хотели и оферти за настаняване да изберем най-добрата СПА почивка?

  • Информация можем да потърсим в интернет или да се доверим на препоръка от близки или приятел. Ако все пак цената е важен фактор, добре е да потърсим СПА оферти в интернет и да сравним цените. Можем просто да използваме търсачките и да започнем да отваряме сайтове на хотели един по един или да подходим по-разумно – да се доверим на сайт за ваучери или на агрегатор, който събира на едно място оферти за СПА почивки от различни сайтове.
  • Задаваме критериите за търсене, които определихме по-рано, и разглеждаме резултатите. Ориентираме се по цена, снимки и др. и спираме избора си върху 2 до 4 хотела, които ни се струват най-подходящи. Друга опция е да се свържем със служител на сайта, който да ни препоръча хотел спрямо нашите изисквания. Тези служители често са наясно с условията и свободните места, затова бързо могат да ни препоръчат добра алтернатива, ако за желания от нас хотел няма места или не отговаря на някое от нашите условия.
  • Ако имаме колебания, проверяваме коментари за хотела относно нещата, които са важни за нас. Добре е да помним, че и от най-добрия хотел ще има недоволни клиенти, както и за най-лошия хотел можем да чуем отлични коментари. Високата заетост е сигурен белег, че хотелът е предпочитано място за настаняване. Огняново, например, е много желана СПА дестинация, в която често свободните места за уикенди са изчерпани за повече от месец напред. Там повечето хотели са нови и предлагат качествена услуга. Във Велинград изборът от СПА хотели е голям, но като най-желана СПА дестинация (не случайно е наричан СПА столица на Балканите), вероятно се досещате, че цените ще бъдат малко по-високи, отколкото в други дестинации с минерална вода.
  • Избрали сме дестинация и хотел, проверили сме коментарите за него – остава да зададем всички въпроси относно изхранване, СПА услуги и др., да проверим за свободни места и да направим резервация. При резервации директно в хотела е важно да изискаме писмено потвърждение, а когато резервираме чрез сайт за оферти за почивка или туроператор, ваучерът е нашето писмено потвърждение на резервацията.
  1. Насладете се на своята почивка

Внимателно избраният хотел е много по-вероятно да ни остави удовлетворени от добре прекарано време и качествена СПА почивка. Ако имате въпроси или нещо, свързано с предоставяната услуга, ви тревожи, свържете се с персонала и проверете любезно и спокойно на какво се дължи проблемът. Ако и след това въпросът не се разреши, свържете се със сайта, от който сте закупили почивката, още докато сте на място в хотела. Не чакайте да го напуснете, за да изразите своето недоволство, защото тогава няма да бъде възможно служителите да ви съдействат. Част от сайтовете, предлагащи почивки в България, са с лиценз на туроператор, което прави резервациите ви по-сигурни. Туроператорът носи отговорност за вашата почивка и може да ви съдейства при възникнали проблеми.

Следвайки тези стъпки, ще си гарантирате, че сте направили възможно най-добрият избор на СПА хотел. Важно е да знаем точно какво търсим, за да можем да го открием. И не само това – ясно зададените критерии ще ни спестят ценно време и ще стеснят кръга на хотели, между които да избираме. В заключение ще си позволим един съвет – повечето хора почиват рядко и за кратко; нека тази почивка си заслужава! Позволете си малко по-висок клас хотел, насладете се на разпускаща СПА процедура, наградете се за всички усилия през годината и направете така, че през тези няколко дни да се потопите в блаженството на истинската СПА почивка!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!