≡ Menu

Как да ремонтираме климатик, който не издухва студен въздух

Въздушен филтър

Най-честата причина за климатика, който не издухва студен въздух, е липсата на достатъчен въздушен поток. В правилно работещ климатик вентилаторът ще изтегли въздух над изпарителя, където е охладен и след това отново ще се върне обратно в стаята. Ако въздушният филтър е замърсен или запушен, може да има малко или никакво изтичане на въздух през серпентините на изпарителя, което може да ги накара да станат твърде студени и да се образува замръзване или лед, ограничавайки потока на въздуха още повече. Това ще доведе до малко или никакъв студен въздух, който да се разпространява в стаята. Въздушният филтър обикновено се намира зад предната решетка, която може да има страничен отвор за достъп. Почистете или сменете филтъра толкова често, колкото е необходимо. Ако бобините на изпарителя са много замърсени, тогава ще бъде необходимо почистване със сапунена вода и мека четка, а също така препоръчваме да смените филтъра.

Вентилатор на климатика

Ако климатикът на прозореца не издухва студен въздух, проблемът може да е вентилаторът на климатика. В добре работещ климатик, вентилаторът ще изтегли въздуха през студените бобини на изпарителя и след това отново ще циркулира въздуха обратно в стаята. Ако циркулационният вентилатор не работи или работи твърде бавно, малко или никакво въздушно течение над бобините на изпарителя ще им позволи да станат твърде студени и може да се образува студ или лед, ограничавайки потока на въздуха още повече. Вентилаторът и моторът са разположени навътре, така че е необходимо да се премахнат всички пречки за извършване на всякакви проверки. Уверете се, че моторът на вентилатора ще се завърти лесно и че лопатките не са повредени. Ако двигателят е хванат или ако вентилаторите са повредени, ще трябва да бъдат сменени. Ако моторът се завърти лесно, това може да продължи

дефектна или може да не се захранва от контролите. Тези тестове са по-сложни и трябва да се извършват от квалифициран сервиз за климатици, което се чувства удобно с използването на мултиметър

Контрол на температурата

Ако вашият климатик не издухва студен въздух и сте проверили въздушния филтър и мотора на вентилатора и сте ги намерили добре, тогава може да имате проблем с температурния контрол или термостата. Това е устройството, което следи температурата на входящия въздух и включва и изключва компресора на климатика. Обикновено се намира сензорна крушка, прикрепена към управлението, която се простира към предната част на бобината на изпарителя, както и набор от електрически контакти в корпуса на управлението, който захранва веригата на компресора. Крушката следи температурата на въздуха в помещението и ще каже на термостата да включи компресора, когато зададената температура е по-ниска от стайната. Термостатът също ще изключи компресора, когато е достигната желаната температура. Ако температурният контрол или термостатът са дефектни, той може да не изпраща енергия към компресора и няма да има охлаждане. Проверявайте сензорната крушка за всякакви признаци на остър завой, пречупване или разрушаване и сменете контрола, ако има такива. Можете също така да проверите непрекъснатостта на управлението с мултиметър, като завъртите диска до най-ниската настройка. Проверете дали сензорната крушка е правилно разположена във въздушния поток през бобините на изпарителя, преди да осъдите контрола.

Електронно табло за управление

Ако вашият климатик не издухва студен въздух и сте проверили въздушния филтър и двигателя на вентилатора и сте ги намерили добре, тогава може да имате проблем с контролния панел, понякога наричан PCB. Този контролен панел, заедно с термистор, следи входящата температура на въздуха и включва или изключва компресора в зависимост от избраната температура. Термистерът е свързан към контролния панел и ще се простира към предната част на бобината на изпарителя. Ако контролният панел е дефектен, той може да не изпраща енергия към компресора и няма да има охлаждане. Първо проверете термистора за признаци на повреда или корозия, преди да осъдите контролния панел.

Термистор

Ако вашият климатик не издухва студен въздух и сте проверили въздушния филтър и мотора на вентилатора и сте ги намерили добре, тогава може да имате проблем с термистора. Този компонент се намира на електронни контролни модели и следи температурата на входящия въздух и сигнализира на главната контролна платка за включване или изключване на компресора. Устройството обикновено се намира във въздушния поток близо до бобината на изпарителя. Ако термисторът е дефектен, той няма да осигури подходящ сигнал за контролната платка, за да включи веригата на компресора. Сменете термистора, ако има признаци на повреда или корозия.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!