≡ Menu

Кратка история на избелването на зъбите

Избелването на зъбите изглежда сравнително нова практика, включващи гел и топлинни лампи или специални пасти за зъби, неговата история е толкова стара, защото в древни времена, хората са използвани усмивката като универсалния език за общуване и решаване на спорове. Всеки знае колко е важна усмивката и че ако ние не си мием зъбите, нашата усмивка няма да бъде толкова привлекателна.

Дъвченето на пръчици

Най-използваният начин на грижи за зъбите, е познат от ранните човешки култури – дъвчене на пръчка от меко дърво за почистване и премахване на всякакви нежелани частици от зъбите. В някои дървета се съдържат антибактериални и почистващи химикали, които помагат да се поддържат зъбите чисти, здрави и силни.

Поява на паста за зъби

Пастата за зъби за първи път е използвана от древните египтяни, които я комбинират с дъвчене на пръчки, за да запазят зъбите си бели. Средствата за избелване на зъбите са били използвани още в древен Египет и Рим. Египтяните правят смес от пулверизирани пемза и винен оцет, който се прилага с дъвчене на пръчка, за да заблестят техните бели. Лекарите при римляните са били убедени, зъбите може да се избелва с човешка урина. Много години по-късно, амонякът, който се намира във човешката урина, е признат като агент, който почиства емайла на зъбите.

Четки за зъби за изработени на животински косми

Четките за зъби се появяват в Китай – дървена дръжка и животински косъм, през 1948 година. Влакната са направени от здрав косъм на сибирски свине, и са били забити в дръжки, изработени от бамбук или кост.

Поява на професионално избелване на зъбите

Избелването на зъбите не се комерсиализира до появата на професионални бръснари, които освен с рязане на косата също са отговорни за изваждане на болни зъби. След това тези Средновековие бръснари се заемат с почистване на зъбите на своите клиенти. До 18-ти век, на бръснарите са били и стоматолози. Избелването на зъбите е с азотна киселина. Киселината прави зъбите блестящи бели, но в същото време тя е причинявала разрушаването на зъбния емайл и в крайна сметка води до изгниване на зъбите. Популярността на метода расте, и хората не се притесняват от бъдещата загуба на зъби пред възможността на имат блестящо бяла усмивка.

Тази практика продължила до края на 18-ти век, когато в Италия е открит флуорида, който оказва положителен ефект върху цвета на зъбите. Флуорът е направено в във формата на ромб, ароматизиран с мед, който хората са насърчавани да смучат, за да подобрят цвета на своите зъби.

Избелване на зъби днес

На пазара съществуват няколко различни методи за избелване на зъбите. В зъболекарски кабинет със шини и избелващи гелове, с паста за избелване на зъбите. За домашно избелване на зъбите са изработени ленти, които са притискат върху зъбите, свалят налепите от емайла за перлен блясък. Специални избелващи пасти за зъби и води за уста също са широко достъпни и ефикасни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!