≡ Menu

Култура и забележителности в Банско

Банско се слави като възрожденският център на Пиринска област. Отпечатък в историята тук са оставили траки, славяни, римляни и византийци. За това свидетелстват останки на антични крепости, тракийски надгробни могили и храмове на територията на града. Можем да наречем Банско архитектурното съкровище на Пирин.

Той е своеобразна асамблея на архитектурното изкуство, разкриващ ни бита на местните столетия назад в миналото. Тук са родните къщи на славни възрожденци, културни дейци и велики българи бранили българските ценности и оживяващи като лирически герои в местният музикален фолклор.

В Община Банско се позиционират над 130 архитектурно-исторически паметника, част от които са признати като национално значими. Именно в един от тях се помещава уникалната по рода си иконна изложба-творение на Банската иконописна школа, съчетала стила на Светите образи с Български фолклорни мотиви. В сърцето на града се намира и неговият символ църквата “Св. Тройца“, извоювана и построена от банскалии още по времето на Османското владичество.

В непосредствена близост се намират и къщата-музей на знаменития поет Никола Вапцаров, домът на Неофит Рилски, възстановка на килията в която Паисий Хилендарски е дал живот на “История Славянобългарская”, параклисът “Св. Иван Рилски” и безброй експозиции от епохата на националното Възраждане. Можем неформално да наречем града център на Българското Възраждане.

Курортът е изходна точка на множество туристически маршрути. Тук се намират едни от най-добрите хотели в страната, предлагащи отлично обслужване и оставящи топли спомени от почивка в Банско в сърцата на стоите гости. Града е обособен занаятчийски център, производството на дърводелски и кожарски стоки, воденичарството по старовремски технологии, дава поминък на родовете тук столетия наред. Гостите на града няма как да останат равнодушни към разнообразието и богатствата на местната кухня, екзотична за чуждестранните туристи и пренасяща българските гости столетия назад със своята автентичност и неподправеност. Кулинарни шедьоври приготвяни от местните впечатляват с уникален вкус допълнен от широка гама от ароматни подправки, чиито рецепти се наследяват от бъдещите поколения.

През различните сезони Банско е домакин на множество спортни, кино, джаз, оперни, фолклорни, театрални и кулинарни фестивали и състезания. Банско неповторима амалгама от величието и красотата на миналото и модерният стил.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!