≡ Menu

Ламиниран паркет – начини на полагане и системи на сглобяване

Преди покупката на подова настилка, била тя ламиниран, естествен, трислоен или многослоен паркет ние съветваме всички наши клиенти да се съобразяват и да взимат решение не само въз основа на естетическите характеристики на подовата настилка или цялостната интериорна визия на помещението. Съветваме ви предварително да се запознаете с техническите особености като начин на сглобяване на избрания паркет. В следващите редове ви представяме различните начини за полагане на ламиниран паркет и характерните особености на различните системи на сглобяване.

Съществуват няколко системи на сглобяване при ламинирания паркет: лок (Lock) система, клик (Click) система, нут и перо и системата туин клик. Туин кликът е най-лесната система за монтиране на ламиниран паркет. Тя представлява двойна клик система по надлъжната страна на паркета, а най-голямото й предимство е, че не се налага да се използва лепило и за това е много лесна за монтаж и демонтаж.

Днес не само ламинираните, но и много многослойни и дори масивни паркети разполагат с вградена клик система. Във всеки един магазин от веригата ни можете да разгледате най-новите и качествени ламинирани, трислойни и многослойни паркети с клик система. Полагането на ламиниран паркет с такава сглобка е една много бърза и лесна процедура. Вече дори масивните и многослойни паркети не изискват сложни и дълги процедури по залепване. Те обикновено са предварително обработени и лакирани, като по този начин си спестявате допълнителни разходи за тяхното циклене и лакиране. Ламинираният паркет с клик система може да бъде положен само за няколко часа, при условие, че размерите на даденото помещение са стандартни. Единственото задължително условие при монтажа на ламиниран паркет с клик система е полагането на подложка под самия паркет. Някой клиенти предпочитат да поставят и полиетиленово фолио под подложката, за да изолират влагата в помещението. След поставяне на фолиото, преди да пристъпите към монтажа на ламинирания паркет, трябва да поставите и самата подложка, като внимавате те да са добре залепени една за друга, за да не се получи разместване при монтажа.

Вторият начин за полагане на паркет е чрез лепене. Лепенето на ламинирания паркет е най-качествения метод, който можете да осигурите на вашата подова настилка. Недостатък тук е, че този метод е абсолютно неподходящ за помещения с електрическо подово отопление. Ако решите, че искате да инсталирате система за подово отопление под вашия ламиниран паркет, то то трябва да бъде подово отопление с вградени тръби в замазката. Всички останали видове подово отопление развиват прекалено висока повърхностна температура, която би могла да доведе до прекалено силно свиване или разширяване на ламелите на паркета, а оттам и до отварянето на фуги. Предимство е, че монтаж чрез лепене може да се извършва и за масивните и многослойни паркети. Важно условие за добър краен резултат и получаването на стабилна настилка, която да е годна за експлоатация дълго време, е използването на качествено лепило, както и внимателно измерване на влагата в замазката. Използваното лепило за монтажа на вашия ламинат трябва да бъде достатъчно еластично и да притежава определени свойства. Не се колебайте да попитате консултантите във всеки един магазин от веригата ни за най-подходящите лепила и материали, нужни за монтажа на вашия ламиниран паркет.

Ние предлагаме на нашите клиенти готови паркети като многослоен, масивен или паркети тип дюшеме, които могат да бъдат монтиране със залепване в сглобките. Тези готови паркети са с предварително обработен горен слой- лак за паркет, масло и други. Те трябва да бъдат или залепени в сглобките, или чрез така наречените нут и перо. Сглобката нут и перо представлява съединение на няколко конструктивни елемента. В единия елемент има фрезован канал, наречен нут, в който се вкарва подходящия шип, наречен още перо. Това перо може да бъде отделен, свободен елемент или съединителна част на втория елемент. Полагането на ламиниран паркет по този начин предотвратява разместването на паркетините при стъпване върху готовия под.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Следваща »

« Предишна

error: Content is protected !!