≡ Menu

Мускусни парфюми

„Мускус“ за някои от Вас може би е напълно непозната дума. За познавачите и любителите на парфюми обаче това е съставка, която е високо ценена и търсена в ароматните композиции. Наименованието „мускус“ се отнася до цяла група ароматни вещества, които се използват в парфюмерийната индустрия. Етеричното масло от мускус има много любопитен произход. То се добива от жлезите на специален вид защитени елени – мускусни елени, които още са известни още с името „тибетска кабарга“. Разбира се, жлезите на животното не са единствения начин за получаване на ценната парфюмна суровина. Някои растения като ангелика и зърната на вид хибискус произвеждат аромат, който копира мускуса. Няма как развитата индустрия да не намери начин за синтетично производство на мускус, особено след като мускусния елен е обявен за защитен вид и добиването на мускусът от неговите жлези е незаконно. Именно синтетичния мускус е използван в парфюмерията в наши дни.

Мускусния аромат е сладникав, омайващ, съблазняващ и малко тежък. Уханието е определено като унисекс и по тази причина се използва както в дамски, така и в мъжки парфюми. Какво прави мускусът толкова незаменим? Уникалната способност за балансиране на всички ароматни съставки и добавеното усещане за мекота и топлина. Суровината е високо ценена и защото удължава трайността на парфюмите като поддържа първоначалния силен аромат. Смята се, че парфюмите съдържащи мускус са много въздействащи. Това твърдение има своето научно обяснение. Жлезата на мускусния елен, от която първоначално се извлича мускусът, секретира мощни феромони, които за животните са знак, чрез който привличат женските. От тук в миналото тръгва и слухът, че мускусът е отличен афродизиак. Въпреки, че все още съществуват дебати по тази тема, учени са открили, че аромата на мускус много наподобява този на тестостерон, който пък действа като феромон при хората. Дали това със сигурност е така – няма 100% доказателство.

Ето няколко предложения за парфюми, които съдържат мускус и със сигурност ще станат любими на много от Вас:

  • Narciso Rodrigues For Her

Това първият парфюм на дизайнера, който е изцяло насочен към младата, модерна дама, която обича да показва сексуалността си. Именно мускусът изпълващ сърцето на този аромат го прави толкова отличителен, секси и чувствен. Уханието е малко тежко и доста необичайно, отразяващо желанието и готовността на всяка жена да привлече и съблазни. Сърцевинните нотки мускус са обградени от акорди на портокал, кехлибар и османтус. Всичко е поставено на мека основа от ванилия и ветивер. Това е един от парфюмите, който търпи развитие с времето. От остър и тежък се преобразува е меко, балсамово, пудрово ухание, в което няма и следа от дързостта в началото.

  • Montale Paris Intense Roses Musk

Френската марка Montale Paris може би предлага най-голямо разнообразие от парфюми, които съдържат мускус. Вдъхновението за този аромат отново идва от неизчерпаемото влечение към розата. Най-чистите розови цветове са поставени в центъра на това мистериозно ухание. Омайващият мускус хармонично допълва цялостния състав. Елегантен акцент в парфюма добавят нотките кехлибар и цветовете на жасмин.

  • Chanel Allure Homme Sport Eau Extreme

Allure Homme Sport Eau Extreme е част от добре познатата колекция на Chanel Allure Homme. Парфюмната композиция е съставена от мускусни нотки, подправки и дървесни акорди. Свежестта на парфюма идва от цитрусовите нотки на сицилианска мандарина, кипарис и градински чай. Мускусът вплетен в базата на уханието го прави наистина мъжествен, чувствен и едновременно с това свеж.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!