≡ Menu

Оригинален екстериор на дома и градината

Създаването на оригинален екстериор на дома и градината предлага възможности за използване на естествени материали, както и начини за икономия на енергия, изграждане на уникални кътчета за отдих и творчество на всеки от семейството. Елементите от екстериора, като дървена дограма, дървени щори, алея с декоративни камъни, напомнят за чара на едновремешните домове и предразполагат към отпускане и почивка. Естествените материали, като дърво и камък, осигуряват възможност за „дишане“, за вписване в естествения природен декор.

Когато планираме да освежим или променим екстериора на дома, първото средство, за което се сещаме, са цветовете. Боядисването на входната врата, прозорците, капаците или дървените щори в свежи цветове предлага лесна възможност за променим външния вид на дома. Ако държим да създадем по-пълно впечатление за зеленина, можем да ги боядисаме в зелен цвят. Над входната врата можем да поставим закачалка, на която, преди да ни дойдат гости, можем да окачим венец от цветя в градината. Пълзящи декоративни растения около входната врата и прозорците ще допълнят усещането за сливане с природата.

Дори и малките елементи от екстериора имат своето голямо значение за общото впечатление, което ще създадем. Можем да боядисаме дръжките на входната врата и прозорците в контрастен цвят, да изберем подходящ цвят за пощенската кутия. Дори да не получаваме писма с обикновена поща, заслужава си да поставим старинен тип пощенска кутия – като декоративен елемент.

Осветителните тела ще добавят мека светлина вечер, ако изберем соларни лампи. Лесно можем да ги поставим, забождайки ги в пръстта. Равномерно наредени от двете страни на пътеката, те ще водят със светлините си към входната врата. Освен това с тях ще постигнем и икономия на енергия.

Естествената красота, която притежават камъните, спомага за постигане на оригинален дизайн не само вътре в дома, но и извън него. Разнообразието от каменни облицовки предлага решения за всякакви вкусове. Интересно решение може да бъде облицоване само на отделни стени от фасадата на къщата или на отделни ивици с естествен камък – така декоративните елементи ще бъдат по-оригинални и ще изпъкват още по-лесно.

Естествените камъни могат се използват при оформянето на градината – за пейки, маси, а също и за скулптури. Алпинеумът, с атрактивно подредени камъни, ще създаде илюзия за планински кът. Той може да се комбинира с цветя и мъх, както и с малко водно басейнче или водопадче. Този кът ще донесе удоволствие както на възрастните, така и на децата. Край алпинеума можем да подредим няколко каменни саксии. В градината е и мястото на огнището – декоративен и същевременно полезен елемент, в който камъните участват не само като изграждащи блокове, но и създават оригинален екстериор. Дървената беседка може да предложи поле за изява при декорирането, както вътре в нея, така и наоколо, с леха с цветя или бордюр от естествени камъни, които я заобикалят.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!