≡ Menu

Пасивната сграда като част от една еко система

В жилищата с пасивен дизайн се спестяват разходи които при използване на конвенционална отоплителна система не би било възможно. За да се понижат разходите за електроенергия се използва алтернативни източници на енергия. Ако планирате изграждане на своя собствена пасивна къща, тогава е важно да знаете колкото е възможно повече за тези структури. Те са много добре изолирани, почти херметически. Имат минимални загуби на енергия и повишен комфорт. Пасивна сграда през целия жизнен цикъл използва разнообразие от “пасивни” строителни решения за елиминиране на конвенционалните технологии, които консумират изкопаеми горива.

Соларен дизайн

Пасивната слънчева дизайн се използва специално да използват безплатна енергия от слънцето, за да осигури топлина или електроенергия. Сградата е ориентирана така, че големи прозорци с южно изложение абсорбират енергия от слънцето. Има два варианта за използване на слънчевата енергия. При единия тя се използва само за частично затопляне на сградата, като не се преобразува в електрическа, а във втори случай се преобразува. Всички пасивни сгради използват алтернативни източници и преобразуват енергията с електрическа. Това се прави с цел те да бъдат енергонезависими. Всеки един дом може да бъде пасивен, без изключение. Независимо дали това е сглобяема сграда или монолитна, тя може да се реализира като пасивна, но това се прави с процес на проектиране. В зависимост в района какви източници на енергия има се определя дали тя да е със слънчеви панели или ветрогенератори. След това се изчислява произведената енергия от тях да покрие консумацията. В някои случаи е възможно консумацията да е по-голяма и това е точно зимния сезон. Поради това консумираната мощност за една година е толкова малка.

Те могат да се изграждат от или плътни или олекотени материали. В случай на лека конструкция, като например дървена конструкция то и материалите от които се изграждат стените са леки – osb или гипсофазер. Предимството в този случай, е че по-бързо се изгражда къщата и това спестява средата на нейния собственик. Друго предимство е че те не задържат топлина в себе си какво тухлите и това ги прави идеални за изграждане на пасивни сгради. Докато материали като бетон по-лесно се напичат от слънцето и се нагряват.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!