≡ Menu

Поставяне и поддръжка на паркет

За да бъде подовата настилка в домовете и обществените сгради красива и дълготрайна, е много важно какъв вид паркет ще се избере, как ще се постави и поддържа след това.

Днес се предлагат два вида паркет – естествен и ламиниран. Всеки от тях си има подвидове. Важно е да изберете най-подходящия за вашите потребности, като се съобразите с мястото, където ще се монтират паркетините, честата използваемост на помещението и съчетаването с другите детайли от интериора.

Привържениците на естествения паркет се доверяват на неговата дълготрайност, устойчивост на въздействия и красота. Подвидовете са няколко: дъбов, буков, екзотичен, трислоен. В зависимост от шарките и наслоенията по естествения паркет той се дели на първо, второ и трето качество. Силно предпочитан е буковият, който има много приятен светъл цвят и е подходящ за байцване, когато е първо качество.

В последно време хит на пазара е екзотичният паркет, създаден от дървесни видове, които са рядко срещани – най-често извън Европа. Предимствата на този паркет са, че е много издръжлив и има невероятно красиви шарки. По желание на клиентите някои от дървесните видове могат да бъдат оцветени в екстравагантни цветове. Плюсовете на екзотичните дървесини ги превръщат в материал за изработване на художествен паркет или паркет за външна употреба.

Също с възможности за разнообразяване на цветовете и подобряване на устойчивостта е и трислойният паркет, който е изграден от слепени в три слоя различни дървесини. Най-горният е направен от естествено дърво, което може да се байцва и лакира. За да има повече здравина, вторият и третият слой дървесина на този паркет се подреждат напречно на предходния. Важно предимство на трислойните паркетини е, че не е необходимо циклене и лакиране, по- дебели са от ламинирания паркет и лесно се монтират с така наречената клик система. Не на последно място плюс на трислойния паркет е и неговата по-ниска цена от тази на естествения, без това да отстъпва на качествата му.

За всички видове естествен паркет е необходимо спазването на определени условия за съхранение и поддръжка. Преди да се монтира, той трябва да се остави на открито и сухо, за да може да „диша”. Самият монтаж също трябва да е извършен качествено, а цикленето и лакирането са гаранция за отличното състояние на естествения паркет.

Достойна негова конкуренция са ламинатите. Макар повечето видове от тях да са с по-ниска устойчивост, все пак си имат свои предимства, които ги правят предпочитани в много съвременни строителства. Важно е да се съобразите за какво помещение ще се поставя ламинатът, защото от това зависи и какъв клас паркетини да закупите. Многообразието от цветове и лесното поставяне превръщат този вид паркет в търсен и практичен материал за всеки интериор.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!