≡ Menu

Почивка на планина в Централен Балкан

Ако обичате планината и искате да прекарате почивните дни на някое красиво място, Централен Балкан е Вашата дестинация.

Тази част на Стара планина носи особен чар, обаяние и покоряваща красота. Със сигурност Централен Балкан ще направи от вашата почивка на планина едно незабравимо и уникално преживяване с природата.

Разнообразие от фауна и флора, релеф, редки видове животни и растения, исторически местности и паметници, минерални извори – всичко това е Централен Балкан. Той е най-високата част от Стара планина – живописна и омайна с красотата и величието си.

Къде да отседнете?
Ако изберете Централен Балкан за вашата почивка на планина, можете да отседнете в Априлци. Балканско градче в подножието на връх Ботев, хижа Плевен, Видимско пръскало и още забележителни местности.

В тази област се намират някои от резерватите от Национален Парк „Централен Балкан“ – Биосферен резерват „Джендема“, „Северен Джендем“, резерват „Стара Река“.

Априлци предлага много хотели и къщи за гости, както и вили, където ще се насладите на една истинска, незабравима почивка.

По-големите хотели предлагат прекрасни условия за почивка на планина – уютни стаи, фитнес, сауна, джакузи, СПА услуги, солариум, тенис на корт, колелета за колоездене. Един от най-големите хотели е хотел „Панорама“. Там можете да отседнете за 56 лева в двойна стая и да се възползвате от всички екстри на хотела.

„Парк хотел Марагидик“ също е един от хотелите с високо качество и разнообразни услуги за отмора и почивка на планина. Там цените на нощувките варират от 25 до 30 лева на човек.

Априлци е град, обединен от три отделни селища – Ново Село, Острец и Видима. Ново Село и Острец са разположени в подножието на връх Марагидик, а Видима – в подножието на връх Ботев, Северен Джендем. И двата дяла на Априлци ще ви зашеметят с красотата и обаянието си, ще ви накарат да пожелаете да покорите и преоткривате магията на Централна Стара планина.

Повечето хора, които обичат тези местенца, биха ви посъветвали за почивка на планина да изберете вила. Едва ли има по-красива идилия от вила в планината с гледка към красивите старопланински върхове, пронизващи облаците и докосващи слънчевите лъчи през тях.

В Априлци можете да наемете вила с прекрасно обзаведени стаи, битова гостна – тип механа, с камина, барбекю, басейн за 10-15 лева на човек. Какво му плащаш?

В Чифлика, в подножието на в. Козя Стена, където растат истински еделвайси и още защитени видове растения, можете да се насладите на пълна почивка на планина в един от многото хотели на курорта. Почти всеки хотел или къща за гости има басейн с минерална вода, която е с отлични показатели и е подходяща за балнеолечение. През зимата можете да покарате ски, през лятото можете да се възползвате от живописните планинарски маршрути – х. Хайдушка Песен, х. Козята Стена, а и по-дълги – х. Васильов, Рибарица. В Чифлика има и басейн с олимпийски размери, отново с минерална вода, така че можете да си направите и плажове по време на Вашата почивка на планина. Топла минерална вода и високи борови гори наоколо – идилия.

А в местността „Царичина“ – биосферен резерват, намиращ се в Рибарица – можете да видите много защитени видове растения, като бялата мура, богатство на фауна със седемте вида сови, видри, мечка и други. В местността се намира и лобното място на Г. С. Раковски – „Кървавото кладенче“, където се твърди, че турците са измили отсечената глава на революционера. Издигнат е и негов паметник.

Ако сте решили да почивате на планина, ето къде може да откриете още добри предложения в сайта ни.

Ако изберете Централен Балкан за вашата почивка на планина, със сигурност веднъж няма да ви е достатъчно. Ще планирате следващите си почивки и отпуски тук още от първото идване. Кътчетата, които няма да искате да пропуснете, са толкова много и толкова красиви, че ще се „пристрастите“ към почивките на планина тук.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!