≡ Menu

Предимства на отоплението с котли на пелети

Ако искате да спестите пари от отопление през зимата и мислите за околната среда то най-добрият начин за отопление за вас несъмнено е чрез котел на пелети.

Ето какво ви трябва да знаете за тях.

Те успешно заместват конвенционалните котли на газ или други горива, работят автономно чрез собствени бункери за пелети и са по-икономични и с по-високо КПД от повечето котли.

Пълна автоматизация на горивния процес – котлите на пелети имат напълно автоматизиран контролен панел който позволява контролирането и задаването на една постоянна температура, която системата сама да следи и постига в отопляемите помещения. Вече при повечето котли на пелети е постигната и почти цялостна автоматизация на процеса по горене / почистване и снабдяване с гориво от бункера – за вас единствено остава да изхвърляте отпадната пепел от сандъка.

Пелетите са напълно екологичен продукт и са по калорични от повечето дърва заради силно пресования механизъм на изработването им. Въпреки това трябва да внимавате какви пелети купувате защото има и евтини такива които далече не са толкова качествени и калорични, като съдържат в себе си и други примеси, което ги прави по-малко ефективни и калорични при изгаряне. Можете да ги познаете при непълното им изгаряне и отделянето на повече пепел при горене.

Удобство при работа и в домашни условия – котлите на пелети са удобни както за отопление на големи промишлени сгради, така и за по-малки апартаменти и къщи като в зависимост от отопляемата площ можете да избирате от различни модели и мощности.

Висока ефективност на работата – Поради пълното изгаряне на пелетите котлите на пелети достигат КПД до 96%, също така отделят и много по малко въглероден диоксид в природата и след изгарянето си отделят много по-малко пепел сравнимо с изгаряне на дърва въглища и други.

Дълъг живот – качествените котли на пелети се отличават с добре изградени термостати и датчици, панел за управление и др. които гарантират продължителна експлоатация без възникването на проблеми. Котлите се изработват от почти вечни материали, което ги прави една полезна и дългосрочна инвестиция, изплащаща се напълно с времето и спестяваща ви доста средства с течение на времето.

Полезно е да се знае и, че есента е един от добрите сезони за избора на котел, защото често тогава има промоции на котли на пелети и фирмите дават по-добри цени за някой модели.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!