≡ Menu

Профилактика на „диабетното стъпало”

Основната причина за развитието на синдрома „диабетно стъпало” е продължителното (в течение на години) високо ниво на глюкозата в кръвта. В резултат на това нервните влакна престават да пренасят импулси. Именно това представлява диабетната невропатия. Болният от диабет постепенно губи чувствителност в стъпалата. Заради усложненията от диабета човек престава да чувства болка, налягане или температура в долните крайници и по такъв начин възниква риска от повреждане на стъпалата.

Болният може да настъпи гвоздей или да пореже стъпалото без да усети това. Също така, при диабетната невропатия са поразени нервите, които регулират потоотделянето на краката и стъпалата. В резултат на това кожата става суха, появяват се цепнатини, в които могат да се развият бактерии. Раните на кожата трудно заздравяват. Изключително сериозно е заразяването с бактериите, защото то може да доведе до развитието на гангрена и, в резултат, на ампутация на крайника.

Най-главният начин за профилактика и лечение на „диабетното стъпало” е занижаване нивото на захар в кръвта до приетите норми и задължително поддържане на това ниво. Добрата новина в случая е, че ако човек успее да свали нивото на кръвната захар до нормално, то повечето симптоми на диабетната невропатия ще изчезнат с течение на времето. Възможно е възстановяване чувствителността на краката и заздравяване на раните по кожата.

Ето няколко съвета за поддържане на кожата, особено когато тя е суха. Желателно е да се намазва поне един път на ден, но може и по-често. Това значително ще намали появата на цепнатини. Подходящи средства в случая са кремове и мазила. Специално за кожата на хора с „диабетното стъпало” се препоръчват всякакви видове растителни масла, зехтин, масла с витамин Е, животинска мас, емулсии с ланолин. Вазелин не се препоръчва за честа употреба.

Също за облекчаване на синдрома „диабетно стъпало” и възстановяване чувствителността на краката могат да се пият витамини от група В, но най-важното е да се прилага диета, която да спомогне за нормализирането на глюкозата в кръвта. Това е единственият начин, за да се избегнат усложненията от диабет.

И да не се забравя, че от изключителна важност е извършването на редовен самоконтрол чрез апарат за измерване на глюкозата в кръвта – глюкомер и тест-ленти за глюкомер. Това спомага за проследяване заболяването и взимането на адекватни мерки.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!