≡ Menu

Рециклиране на фарове – дали е възможно и как?

Рециклиране на фарове е напълно реална авто услуга и при това с добри показатели за ефективност. Полирането, освен възможно, е и напълно наложително в определен момент от живота на фаровете на вашия автомобил. Наложително е с оглед не толкова на естетически свойства, които са част от целия проблем, но и на напълно функционални такива. Когато един поли карбонатен фар оксидира той не може да изпълнява главната си функция, а именно да осветява добре пътя на автомобила. И тъй като масово, да не кажем на 100%, фаровете на колите в днешно време са изработени от поли карбонат, то полирането след време ще ни се наложи задължително ако, разбира се, не си закупим чисто нов автомобил направо от автосалона.

Колко трае един поли карбонатен фар, преди да пожълтее в следствие на оксидацията?

Ако сте притежател на нов автомобил то до 5 години, ако колата ви е качествена, ще започне оксидация на фаровете, защото след този период защитното покритие на фара се разрушава постепенно и той става все по-уязвим на външните атмосферни влияния. Ако, обаче, притежавате по-стар автомобил, както е при повечето българи, трябва да следите дали вече процеса на окисляване не е налице и да подходите към проблема навреме.

Как се извършва един процес по полиране на фарове?

На първо място, както и вече споменахме, е добре процесът по оксидиране или окисляване на поли карбонатните фарове да бъде забелязан в началната си фаза! Така самото полиране ще бъде много по-лесно и бързо и ще бъде възможно прозрачността на фара и добрата му осветеност да бъдат възстановени. Като цяло, самият процес по рециклиране на фарове се разделя на четири фази – оценяване на окисляването, шлайфане на засегнатата фарова повърхност, полиране и нанасяне на повторен слой върху фаровата повърхност, който да я предпазва от увреждане.

Оценката на окислителния процес се прави с оглед да се установи до колко фара е повреден и дали ще може с процеса на полиране на фарове да го възстановим. Най-главна роля в тази оценка има забелязването на дълбоки наранявания по повърхността на фара. Ако такива са налице и полирането не е подходящо да ги отстрани, то се налага смяна на фаровете, колкото и да е неприятна.

Шлайфането на поли карбонатните фарове е едната страна от същинското полиране. При него трябва много да се внимава с механичната обработка на самите фарове! За целта се използват абразивни гъби или материи, чрез които с машинка се шлайфа бавно и внимателно. Ако нараняванията и оксидацията са по-дълбоки, следва да се шлайфа до самата повърхност на поли карбоната, като се премахне целият стар защитен слой на фара, който вече не е функционален.

Полирането е същинската обработка на фаровете. То се прави с подходящи пасти, като пастирането цели отстраняването дори на най-фините драскотини по фаровете и възвръщането на прозрачността и блясъка им.

След полиране на фарове е задължително нанасянето на нов защитен слой, за да може поне в близките две до пет години да не ви се налага полиране отново!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!