≡ Menu

Саморазливни подови настилки и системи с 3D ефекти

Съществуват много и различни видове подови настилки. Списъкът е дълъг и ще отнеме доста време докато изредим всички видове настилки. В тази статия ще обърнем малко повече внимание на саморазливните подови настилки и системи.

Те също могат да се разделят на няколко групи. Епоксидни саморазливни подове – изграждат се на основата на епоксидна смола и втвърдители. Благодарение на материалите вложени в настилката я прави висока с плътност и химически устойчива. Лесно се почиства и поддържа. Предимно се използва за монолитни подови покрития за обществени сгради и промишлени предприятия. Друг вид саморазливна настилка са тези с 3D ефект.

Саморазливни подови настилки с 3D ефект

През последните няколко години развитието на технологиите върви със пълна сила. На пазара се появяват много нови технологии, които правят съществуването на човека много по лесно. Дават му много нови възможности. Преди няколко година голям хит в киноиндустрията станаха 3D филмите. Този ефект се пренесе в телевизорите, картините и дори в строителството. Доста популярни станаха подовете с 3D ефект. Дори може да се каже, че са един от хитовете в интериорния дизайн. Доста атрактивно стоят в жилищните помещения. Красотата на този вид настилка се постига на изображение, намиращо се под специална полимерна покривка. Изображенията могат да бъдат много различни. Това вече зависи от вашата фантазия и от парите, които сте готови да вложите в такъв вид подова настилка. Всички саморазливни подови настилки с 3D ефект имат както предимства така и недостатъци.

Предимства на саморазливните 3D подове

Много са предимствата на тези са. Първо ще започнем с това, че саморазливните настилки са безшевни и без фуги. Това е предпоставка за тяхната по добра хидроизолация и експлоатация. Другото предимство е, че нямат фуги, в които да се задържа мръсотия. Което ги прави лесно да могат да се почистват и поддържат. Друго предимство е тяхната красота. То се постига с изображение намиращо се под специално покритие. Ако изображението е 3D то тогава под определен ъгъл изображенията ще изглеждат по обемни и реални. Материалите от които се изграждат този вид настилка са високо износоустойчиви. Сред техните предимства е това че те за пожароустойчиви, не задържат прах върху себе си, затова се наричат още безпрахови или натистатични. Цветовете не избледняват с времето. Имат отлични противохлъзгащи свойства. Но да спрем до тук с предимствата. Както предимства всяка настилка има и редица недостатъци.

Недостатъци на саморазливните 3D подове

Всяка една настилка има и своите недостатъци. Недостатъците на саморазливните настилки не са малко. Един от първите недостатъци е, че поставянето им отнема дълго време. Първо основата трябва добре да се подравни с бетон. Тя трябва да е идеално гладка и равна. След този пласт се прави заливка, на която и отнема време за да може да изсъхне. Материалите за този вид настилка са доста скъпи. Друг недостатък на саморазливната конструкция е, че са студени и не се препоръчва поставянето на подово помещение. Не са подходящи за спални помещения. Необходимо е подът да бъде шлифован в определен период от време. Което предполага отново даване на пари. Този вид настилки е доста скъпо удоволствие, затова повечето производители ги поставят на обществени сгради като хотели, магазини, ресторанти.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!