≡ Menu

Созопол – все още отлично място за почивка

Созопол е един от най-обичаните курорти у нас за почивка на море. С разширяването на ваканционните зони и усиленото строителство в тях се появиха много нови хотели в Созопол, което от една страна повиши качеството на предлаганите услуги, но от друга предизвика множество реакции против презастрояването на курорта. Факт е, че той вече не е онова малко градче с няколко квартири и прашни улички и пътеки, които отвеждат до плажовете извън него. Созопол се е превърнал в голям морски курорт, който предлага голямо разнообразие от възможности за почивка, активен спорт и забавление. Това, как ще организираме почивката си и дали тя ще ни хареса зависи единствено от нас.

Няколко години поред почивам в Созопол и мога с ръка на сърцето да кажа, че е любимото ми място за морска ваканция. Обиколила съм надлъж и нашир не само градската част, но и близките околности и го познавам като родното си място. Той е толкова голям, че няколкото дразнещи неща като (претрупани улици със сергии и заведения) мога успешно да избегна и да се насладя на почивката си както аз я разбирам – спокойно и без много хора наоколо. Обикновено нощувам на тиха уличка в новия град (то и той е на 100 години вече, но се казва така за по-лесно различаване) и оттам пеш по неглавни улици и пътеки ходя на плаж на Каваците. Разходката може да е дълга (през Буджака) и по-кратка (по няколко пътечки), но е винаги зареждаща и приятна.

През първите години не можех да се наситя на Стария Созопол. И досега за мен той си остава очарователно местенце. Като пропуснете 1-2 от по-главните улици там, навсякъде другаде е тихо, спокойно и приятно за разходка по всяко време на деня. Дори и в най-жежките часове ще се намери прохладен двор с дебела сянка да ви приюти. Има много квартири и къщи за гости, приятни заведения и чудесни ресторанти с риба и морски дарове (лично препоръчвам Кирик, а Вятърната мелница предполагам всеки я знае). Няколко пъти съм посещавала Археологическия музей, стотици пъти съм минавала покрай крепостната стена, обходила съм всички улички в Стария Созопол, включително и тези, които са метър широки между два калкана на къщи, но най-любими са ми стълбичките от крепостнаа стена, слизащи към морето с изглед към централния плаж, скалите при Художествената галерия, Етнографският музей и дворчето с голямата смокиня на църквата Св. Успение Богородично.

Обикновено ако отсядате в Стария град се ходи на цетралния плаж, макар че и плаж Хармани не е далеч. Вторият е значително по-голям и предлага повече свободни зони. На Хармани могат да ходят всички, които са отседнали в новия град и в Буджака (началната му част). Буджака е една много голяма местност, която обхваща голям полуостров, започващ от най-южната част на плаж Хармани и стига до Каваците. Тези, които се интересуват от археология и история, знаят, че в този район се намира некрополът на антична Аполония Понтика. Районът е много тих и живописен. Главно тук е съсредоточено новото строителство в Созопол, като преобладават комплексите със самостоятелни апартаменти и апартаментните хотели. Тук има зони, които са близо до плаж Хармани, съседния малък плаж Буджака, Райският залив и Каваците, които позволяват да се отиде пеш на плаж. Но има и зони, които са относително отдалечени и особено за родители с деца е наложително наличието на автомобил, за да се ходи на плаж.

Преди самият Созопол, в ляво, се намира местност Герените с къмпинг Златна рибка. Плажът там е подобен на този на Каваците – с чудесен пясък, чист, голям спокоен и с полегат наклон на морското дъно. Реално той е част от големия Царски плаж, който достига нагоре до къмпинг Градина и Черноморец. Построени са множество луксозни хотели на Златна рибка и по цялото протежение на плажа, които са често предпочитани от семейства с деца именно заради отдалечеността от шума и суетата и непосредствената им близост до плажа. През летният сезон открито влакче свързва Златна рибка, с центъра на Созопол и Каваците-Смокиня.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!