≡ Menu

Течни пасти при чувствителни зъби

Съвременната фармакологична промишленост вече ни предлага един сериозен асортимент за поддържане на устната и зъбна хигиена – освен класическите четка и паста за зъби.

Доста хора обаче се насочват към новите дентални продукти като към някаква панацея за решаването на особено актуалния сега проблем – избелването на зъбите и приложението на различните съвременни технологии за тази цел. Разбира се, такова желание е съвсем нормално и заслужава поощрение – но преди всичко нека да уточним едно важно обстоятелство: избелването на зъбите е крайният, финален етап както от тяхното почистване, така и от поддържането на цялостната устна хигиена на необходимото ниво. В противен случай ще имаме бели зъби за сравнително кратък период – и, рано или късно, те отново ще се превърнат в замърсени жертви на неспазването на устната хигиена. С други думи: избелването на зъбите започва още с поддържането на добра устна хигиена, като самата технологична обработка за придобиване на белота е само завършващият етап на този процес.

За да бъде устната хигиена на необходимото ниво, трябва да насочим вниманието си освен към класическата четка за зъби, така и към новите, по-съвременни модели на този основен уред за устна хигиена, а също и към по-съвременните консумативи.

Сред тези консумативи особено се открояват новите течни пасти за зъби.

Освен добре познатите ни кремообразни пасти във всякакви видове и разновидности, течните са особено подходящи за текущо поддържане на чистотата на зъбите през деня между основното измиване сутрин и вечер – най-вече след хранене, пиене на оцветяващи зъбите напитки от рода на кафе, чай, плодови сокове – натурални или в различни форми и опаковки, алкохол, особено след тютюнопушене и т. н.

Едно от най-удачните приложения на течните пасти е в случай, че зъбите са с повишена чувствителност и манипулациите с четката предизвикват напрягане или болезнени усещания.

Разнообразието от билкови и други добавки към течните пасти допълнително повишават нивото на тяхната полезност. Макар и все още рядкост, но вече се появяват и течни пасти с гранули, което е още един плюс към препоръките за тяхната употреба при наличие на желание за поддържане на белотата на зъбите. Разбира се, не може да се разчита само на тях да играят решаваща роля в избелването на зъбите – но, всъщност, тяхното предназначение е съвсем друго.

Във всички случаи при чувствителни зъби това е един твърде добър избор.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!