≡ Menu

Футуристичен обществен транспорт

Неотдавна летище Гетуик представи какво бъдеще очаква обществения транспорт през идните десетилетия. Проучването е направено с оглед на новите и бъдещи технологии, които навлизат с все по-голяма скорост в живота на всеки един от нас.

Публикуваният съвсем наскоро доклад на едно от най-натоварените летища, където ежеминутно пристигат и заминават полети от цял свят, съдържа вижданията на летището за това какво очаква в бъдеще пасажерите, които пристигат и заминават от терминалите им с обществен транспорт. Изложението дори включва и роботи таксита, които се движат до залите за заминаващи.

Без съмнение, необходимостта от това летището да преценява, съобразява и дори да насърчава обществения транспорт е належаща. Не само Гетуик, но и всички големи летища се нуждаят от добре разчетена логистика както в границите на своята територия, така и извън нея. Закъсняващи пътници, които трудно пристигат до някой от терминалите на летището, не са никак добър знак за бизнеса, нито за разчетите и приходите на летищните управи.

Докладът на летището не е случаен. От Гетуик казват, че разчитат на това броят на хората, които ползват обществен транспорт, значително да се увеличи до времето, когато летището ще обслужва 45 млн. пътници годишно. Към момента, данните от човекопотока на летището сочат 34 млн. обслужени клиенти.

Таксита Роботи

Сред представените в доклада возила са и така наречените таксита роботи. Това са лични автоматизирани превозни средства, които приличат на капсула за излитане в космоса и въпреки футуристичния си дизайн, не са част от фантастичен филм, а реалност. Такситата вече съществуват и с тях буквално прелитат пътниците от бизнес паркинга на Хийтроу до Терминал 5 на летището.

Концепцията за тези таксита е на чешкия дизайнер Кубик Петр и е създадена, за да позволи превозването на хора по възможно най-бърз начин на кратки разстояния из територията на града.

Доколко возилата от доклада ще навлязат масово в употреба само бъдещето може да покаже. Проучването на Гетуик, обаче, е заявка за това, че бизнесът е готов да съдейства с идеи в сферата на обществения транспорт.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!