≡ Menu

Характерни особености на Сиамските котки

Съществуват доста теории по отношение произхода на породата Сиамска котка, но със сигурност произхождат Ауда (древен Сиамски град основан през 1350 г.) Ауда е бил познат като столица на Сиамските котки. През 1767 г. е бил разрушен по времето на т.нар. Бирманска инвазия.

Съществуват ръкописи в Банкок, отнасящи се за Ауда, в които има информация а също и описание на древната Сиамска котка – бяло тяло, тъмни лапи, опашка и уши и сини очи. По онова време единствено членове на кралското семейство са можели да притежават котки от тази порода. Те са вярвали, че Сиамските котки притежават скрита мощ и сила и са ги подарявали само на избрани хора с особени заслуги като благородници и рицари. Днес Сиамската котка е една от най-разпространените породи котки.

Сиамките са изключително интелигентни животни, лесно се научават да изпълняват различни команди и трикове. Обучаването им е сравнително лесно. Много са любопитни и се привързват бързо и много силно към стопанина си. Интересно за тях е, че с течение на времето козината им потъмнява. Сиамките са много атлетични и много гласовити. Мяукат доста силно и са доста гласовити.

Сиамската котка много лесно се разпознава по специфичната окраска, стройната фигура, тънките и дълги крайници. Лапите, опашката, ушите и муцуната са с по-тъмно оцветяване.

Сиамките са изключително забавни и игриви, но със сигурност не обичат да бъдат пренебрегвани, и са много доволни когато са център на внимание. Много са общителни и обичат да общуват със стопаните си. Когато обаче си наумят нещо не се отказват лесно докато не го получат. Въпреки това са готови винаги да помогнат на стопанина си с каквото се е захванал. Много са забавни и много бързо се превръщат в най-големите любимци на стопаните си.

Има много легенди за тази порода котки. Една от тях гласи, че в Сиам те са били отглеждани с цел да пазят дворците. В случай, че някой нарушител се опита да проникне в двореца, котките се нахвърляли върху него, мяукали силно като си впивали ноктите. Така стражата ги чувала и разбирала за нередностите.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!