≡ Menu

Авиокомпании искат приоритизиране на полетите по време на Олимпиадата

В средата на миналия месец, водещи авиокомпании във Великобритания предупредиха, че съществува “значителен риск“ от закъснения и неуредици на основните летища в Лондон по време на Олимпийските игри, освен ако регулаторите, от които зависи това, не вземат мерки, с които да се справят с евентуални инциденти, свързани със сигурността, както и с проблеми, отнасящи се до климатичните условия.

В официално писмо, изпратено и до Financial Times, компании като British Airways, easyJet и други, предупреждават за възможно „струпване“ във въздушното пространство над югоизточна Англия по време на предстоящите игри.

При тези обстоятелства, авиокомпаниите изразяват своите искания ръководителите на полети да получат разрешение да се съсредоточат върху управлението на планираните по график полети, преди бизнес джетовете и други по-малки самолети.

По принцип, контролните органи не би следвало да дискриминират самолетите и действат на принципа, който пристигне пръв (т.нар. “първи дошъл, първи обслужен”), но в своето искане, споменатите авиокомпании настояват техните полети да бъдат с приоритет, ако това се наложи по време на Олимпийските игри.

Очаква се близо 500 хил. души да пристигнат в Лондон, за да гледат предстоящите спортни събития, като повечето от тях ще пристигнат с насрочени полети. Летище Хийтроу е постоянно изложено на опасност от обърквания в графика, тъй като работи с пълния си капацитет, като 13 август – денят след церемонията по закриването на Игрите, се очаква да бъде най-натовареният ден в историята му.

Предвид изложените обстоятелства, самолетните компании, сред които British Airways и easyJet, настояват полетите да бъдат приоритизирани според различните по предназначение самолети.

В отговор на исканията, и преди по-подробното им разглеждане, от Министерството на транспорта на Великобритания отговориха, че работата им е изцяло посветена на това по време на Олимпийските игри да бъде предоставен надежден транспорт и добавиха, че работят в тясно сътрудничество с CAA и NATS, за да сведат всякакви непредвидени ситуации до минимум.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!