≡ Menu

Азиатската кухня и китайски рецепти

Азиатската кухня напоследък става все по-популярна по много причини. Някои от тях са все по-лесно достъпните продукти и рецепти. Разбира се вкусът, желанието да опитаме нова и вкусна храна също си оказва влиянието и все повече хора пробват нови и интересни рецепти. Нещо много интересно е и това, че азиатската кухня в много случаи е много по-полезна от нашата добре позната българска кухня.

Много от например китайските или виетнамски рецепти са приготвени с много зеленчуци и много кратка топлинна обработка, което е перфектният начин да се запазят полезните вещества във продуктите. Когато се приготвят азиатски ястия е важно да се знае, че зеленчуците винаги трябва да са хрупкави. Станат ли те меки и кашкави това е знак за провал в азиатската кухня. Също интересно е, че в много азиатски държави никога не се яде прясна салата в смисъла в който ние европейците сме свикнали да я виждаме. Всяко ястие, дори и най-обикновеното зеленчуково се приготвят с топлинна обработка. Тя както вече споменах по-горе е кратка, но задължителна, а правилната топлинна обработка на ястията всъщност увеличава съдържанието на витамини в много от зеленчуците.

Китайските рецепти за маринати за много различни от българските. В най-разпространените китайски ястия например месото се реже на ситно, по диагонал и задължително се маринова за кратко, например между 20 до 30 минути типично в соев сос, джинджифил, чесън и захар. Маринатите могат да варират разбира се, но винаги присъстват. Разбира се в много от по-специалните ястия подготовката и приготовлението са много по-дълги и сложни, но ако искате да приготвите бърз, вкусен и полезен уок, ви трябват само правилните продукти и разбира се добри рецепти и желание. Някои от продуктите са по-трудни за намиране, но има и такива които вече присъстват във всеки по голям магазин и те са достатъчни за постигане на добър и автентичен вкус. Например до сравнително скоро соевият сос беше нещо екзотично и познато ни само от книгите за далечния изток докато сега се намира на рафта на всеки магазин. Разбира се някои от продуктите които се използват при приготвянето на азиатски рецепти все още не се намират в родината, но и това не е проблем много от тях могат да бъдат пропуснати или заменени с други, и разбира се заемем ли се с предизвикателството да приготвим ястие от далечния край на света, трябва да сме готови за импровизация, нещо което прави всяко подобно изживяване забавно.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!