≡ Menu

Регистрация на фирма – сложен или лесен процес

Регистрацията на фирма е един наложителен процес, който всяко лице желаещо да извършва търговска дейност трябва да извърши.

Напоследък има много фирми – счетоводни кантори и адвокатски къщи които предлагат услугата, но заслужава ли си да се доверим на тях за това и колко ще платим ? Обикновенно цените за таксите за една обикновенна ЕООД фирма са около 210 лв., като обичайният хонорар на адвоката или счетоводителя съставляват около 50% от тази такса. Необходимо ли е обаче да ги даваме и заслужават ли си усилията тази цена? Ако сте сигурни в себе си и не се притеснявате, то вие и сами можете реално да регистрирате фирма както като ООД, ако имате съдружници, така и като ЕООД ако решите, че вие ще сте едноличния собственик на капитала и няма да има други съдружници във фирмата.

За да се справите сами трябва да потърсите и попълните нужните документи за регистрация на фирма, и след това да заплатите необходимите такси. Веднъж готови с попълването и след като сте заплатили таксите идва момента на подаването към местния Търговски регистър (от 2011 година регистър булстат се премести в Търговския регистър, който сега обслужва повечето фирми, изключение правят само някой специални видове сдружения и организации, които все още се обслужват от местния съд). В търговския регистър се подават заявленията и всичките други документи, които сте приготвили за регистрацията на съответната фирма. В кратък срок около 7 работни дни излиза и решението за вписването на новата фирма, ако всичко е попълнено и подадено правилно. Лошото тук е,че ако не сте попълнили правилно декларациите и документите или сте сбъркали някъде, то ще ви откажат вписването на фирмата и ще трябва да заплатите отново таксата за регистрация която е 160лв за ЕООД / ООД. Затова трябва да сте сигурни, че всичко е напълно изрядно, дори и малки детайли като объркани имена или букви могат да накарат служителите да ви откажат вписването. Затова, ако сте решили сами да попълвате документите – внимавайте много. След регистрацията на фирмата следват и няколко задължителни за всяка фирма процеси – издаване на фирмен печат, закупуване на касов апарат, откриване на фирмена сметка и избиране на вид осигуряване на управителя / съдружниците във фирмата.

В общи линии това са най-важните неща, които трябва да знаете, ако започвате сами с регистрация на ООД или ЕООД, например.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!