≡ Menu

Афродизиак и ние

Още от дълбока древност почти във всички цивилизации и култури, афродизиаците са играли важна роля в лекуването на импотентност и фригидност или за подсилване на сексуалните желания. В различните епохи и времена афродизиаците са най-различни. Например Омир, в произведението си “Илиада”, споменава целината като предизвикващо екстаз растение, и острова Калипсо, на който Одисей става жертва на любовно прелъстявание. Според легендата, целината е получила името си от наставничката на Дионисий, Селена. Китайците, корейците и японците са почитали и почитат патладжана, който наричат “любовна ябълка”, най-вече заради фалусната му форма. В Южна Америка пък се кълнат в смръкващи се през носа прахове, което може да е чили или кокаин, който също дъвчат и като тютюн. Мед, стриди или хайвер също са много почитани афродизиаци, както и трюфел, който е бил любимия афродизиак на Казанова.

На новостите в Средновековието почти винаги са се приписвали магически сили, и както се е случвало, винаги са били много скъпи и трудно намиращи се. Преди близо 400 години, английските лордове са приписвали на обикновените картофи магическите качества на афродизиак и са били готови да заплатят за килограм картофи огромни суми, почти равняващи се на 20 годишната заплата на един слуга. През 17 век цената на един от смятаните за много силен афродизиак – гинзенга, се равнявала на цената на златото. Цената на какаото и шоколада, смятани тогава за много ефективни сексуални стимулатори, също е била невероятно висока. Разбира се, с течение на времето, учените са разкрили, че шоколадът наистина съдържат вещества, които биха да увеличат либидото, но са в толкова малки количества,че са нужни 2-3 килограма, за да може да се почувства пряко ефекта им. Даже още в ранната 1624 във Виена е било публикувано разобличаващо разкритие за прехвалената роля на какаото, като директен афродизиак.

Днешната наука и усъвършенстваните методи на изследване доста ясно и лесно ни показват имат ли основа хилядолетните предания и легенди. Знае се, че за нормален сексуален апетит са нужни нормално функциониращи храносмилателна, нервна и кръвоносна система, както и душевно здраве и вътрешна хармония. Отдавна е доказана също ролята в сексуалния живот на хормоните, чиято нормална функция се подсигурява от аминокиселини. Ето защо при правилния всекидневен подбор от количеството и качество на белтъчини в храната, които осигуряват правилната работа на половите хормони, се подобрява и повишава и сексуалната активност. Точно заради това се приписва ролята на афродизиак на различните морски риби, стриди, хайвер, както и на различните семена и ядки (орехи, лешници, бадеми).

Доказано е също, че съществуват и такива храни, които съдържат вещества, наистина отговорни за сексуалната стимулация и повишеното производство на сексуални хормони. Тук можем да изброим съдържащите цинк, магнезий, калций, фосфор и калий зеленчуци, плодове, подправки, млечни продукти и други. Например магданоза, който благодарение на високото си съдържание на калий и апиол, действа възбуждащо на парасимпатичната нервна система и разширява кръвоносните съдове в половата област, като по този начин спомага за здравословна и продължителна ерекция. За динята като сексуален стимулатор например, най-новите изследвания показват, че съдържащият се в нея на цитрулин (аминокиселина) действа точно както лекарства и вещества, използвани в медицината за лекуване на импотентност.

Разбира се, здравословен полов живот може да съществува само при здрава имунна система… Тази защитна система, само храни, богати на витамини и минерали, могат да я поддържат като такава. Редица плодове и зеленчуци имат антиоксидираща функция, витамините и полезните вещества, съдържащи се в тях, увеличават менталната активност, която от своя страна е една от условията и предпоставка за високо либидо.Такива са целината, магданоза, аспержите, патладжана, авокадото, кромид лука и семената от сусам.

Разриряването на кръвоносните съдове и тяхната еластичност оказват влияние на половата активност, на времетраенето на еякулацията, като и на готовността за оргазъм. Ето защо се препоръчват такива храни или подправки, които могат да повлият до голяма степен на кръвоносните съдове.Такива са гинко билоба, чесън, черен пипер, дафинов лист. Съществуват и така наречените психотропни хранително-съставни елементи, които спомагат за по-добрата сексуална настройка. Такива са кофеин и теобромин, които възбуждат нервните клетки, което от своя страна оказва влияние и върху сексуалната възбуда. Казанова например е предпочитал чаша горещ шоколад пред чаша шампанско. Вожда на ацтеките, Монтесума, предлагал шоколад на девойките, които искал да съблазни. Не трябва да пренебрегваме обаче и факторите около нас, които също могат играят ролята на афродизиаци. Такива са дрехите с които сме облечени, ние или нашият партньор, обстановката, в която се намираме, както и по-дребните детайли, като музикален фон, спално бельо или евентуално запалените ароматни свещи. Или както гласи поговорката – “ Не винаги е най-важното какво точно ядем, а как е приготвено и как ни се поднася”. На практика афродизиак може да бъде всичко, което би предизвикало в нас сексуална възбуда, здравословна ерекция или оргазъм.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!