≡ Menu

Бликови медикаменти за лечение на остеопороза

Остеопорозата е състояние, при което костите започват да губят своята плътност. Заболяването засяга главно хората в по-напреднала възраст или жените в период на менопауза. След менопауза яйчниците спират да произвеждат женския хормон естроген, който е отговорен за съдържанието на калция в костите и появата на остеопороза.

Причини за появата на остеопороза

Причините за остеопороза са многобройни. Най-честата причина е постменопаузална остеопороза. По време на менопаузата, нивата на естроген /хормоните, които защитават костите/ спадат значително, докато тези на кортикостероидни хормони остават постоянни. Сенилна остеопороза се наблюдава особено при жените около 60 годишна възраст. Заболяването е предизвикано от липсата на излагане на слънчева светлина.

Фрактурите са основните прояви на остеопороза. Някои природни и билкови средства помагат за облекчаване на симптомите. Необходимо е да се консумира здравословна и богата на витамин Д и калций храна. Редовните упражнения, спиране на тютюнопушенето и употребата на алкохол е препоръчително. Добър източник на калций е нискомасленото мляко, киселото мляко, сирене, портокалов сок, зеленолистни зеленчуци като спанак, зърнени култури и хляб.

Двадесет минути ходене пеша по 3-4 пъти в седмицата може да ви помогне значително. Спортове като плуване, колоездене, както и аеробни упражнения, ще забавят процеса на развитие на остеопорозата. Чаша мляко съдържа 100 мг. витамин Д. Четири чаши на ден могат да бъдат вашата дневна доза, която е необходима на организма. Изследвания показват, че жени след менопауза могат да вземат добавки съдържащи манган, мед, цинк в комбинация с добавки от калций.

Консумацията на по-малко сол е препоръчителна. Стойте далеч от газирани напитки като кока-кола и безалкохолни напитки. Натрупването на Фосфорна киселина, която се съдържа в газираните напитки може да доведе до унищожаване на калция от организма, което е предпоставка за появата на остеопороза.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!