≡ Menu

Ползите от счетоводните кантори

Счетоводна кантора може да се нарече всяко лице, било то юридическо или физическо, което е регистрирано по ТЗ – Едноличен търговец (ET), Акционерно Дружество (АД), Дружество с Ограничена Отговорност (ООД) и т.н. Този вид дружества предимно вършат дейността, която би вършила един отдел, занимаващ се със счетоводството, който има служители и управители, като в същото време представят своя клиент пред повечето държавни органи, като се стремят да предложат напълно завършени счетоводни услуги, така че потребителя да има възможност да насочи цялото си внимание към своя бизнес и да не изпитва притеснения за счетоводството.

Някой счетоводни компании, инвестират в собствен отдел за програмиране, който да разработи счетоводен софтуер за оптимизиране на тяхната работа (в много от случаите по-късно те съумяват дори и да продават този софтуер).

В България съществуват малко над шест хиляди фирми, офериращи счетоводни услуги (от които има доста счетоводни кантори и в Пловдив), според данни на БАСК (Българската Асоциация на Счетоводните Къщи). Появяването на този вид услуги става след приемането на Търговския закон (ТЗ), като някой от най-наложените счетоводни компании имат история от над 20 години.

Кое е по-изгодно – собствен счетоводен отдел или външно счетоводно обслужване

Когато се ползват услугите на счетоводна къща се икономисва от инвестирането за софтуер и техника, нормативни бази, семинари за счетоводителите. Това води до елементарна сметка, че поддържането на свой личен отдел, занимаващ се със счетоводството е неизгодно, за разлика от използването на услугите на счетоводна компания. В добавка ползваш услугите на високо квалифициран персонал, на който можеш да си уверен и който плаща за грешките си. Високата квалификация на персонала на счетоводните къщи всъщност е и най-голямото им предимство, понеже е недостижима задача за служителите на един малък счетоводен отдел да се запознаят в всички казуси в счетоводната практика. Дружествата, офериращи такъв тип дейности гледат постоянно за промени във счетоводното законодателство, като в същото време бързо известяват клиентите при поява. Същевременно счетоводните кантори поемат отговорността при извършени разминавания в съставените доклади, грешно отчетени данъци или разминавания в сроковете.

В крайна сметка е изключително изгодно да ползваш услуги на счетоводна къща, като това сваля доста притеснения и ти помага да се фокусираш главно над това, което правиш.

За кого са подходящи външните счетоводни услуги

Потребителите на счетоводните организации са доста много и са от различни сфери и вариращи по обем – от немалки организации, хотели, хипермаркети до много малки магазини, а дори и потребители, които притежават собствен счетоводен отдел, ала употребяват техните услуги за тяхната проверка, специализиран финансов репортинг или дори за водене на двойно счетоводство. Практически, счетоводните къщи обслужват всякакви малки и средни фирми, без значение на дейността.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!