≡ Menu

Форекс – технически анализ

Всеки трейдър знае, че съществуват два типа Форекс анализи – форекс технически анализ и фундаментален форекс анализ. В тази статия ще се концентрираме върху първия от изброените. Благодарение на техническия анализ на валутния пазар можем да добием ясна представа за точните нива на цените на пазара, както и за сътветния момент когато това ще се случи. Световните финансови пазари се променят скоростно и именно поради тази причина повечето експерти препоръчват техническия анализ, който следва динамиката на пазара за разлика от фундаменталния анализ, който дава най-общи прогнози.

Техническия анализ се основава на Теорията на Дау, кръстена на Чарлз Дау – създателят й, който е бил съсобственик и главен редактор на Уолстрийт Джърнъл. По-късно, през 20-ти век трехническите анализатори – Робърт Риа и Уилям Хамилтан комбинират своите теории с тази на Чарлз Дау и създават „Теорията на Дау“. Тя се базира на поведението на пазарните индекси на фондовата борса, които дават представа за тенденциите на пазара.

Техническия анализ е метод прави прогнози за движението на цените, базирани на ретроспективни данни за тях. Използва графиките на стойностите по котировките на валутите за даден период от време, изгражда трендове с цел да опедели какво ще бъде бъдещото поведение на цените и да помогне на търговците да решат кога да търгуват и каква стратегия да педприемат. Техническия анализ във валутната търговия използва методика, включваща аксиоми и принципи.

Най-важните принципи и аксиоми, определящи финанасовите инструменти са:

  • Всеки фактор, независимо от естеството му – политически, икономически, социален, включително природни бедствия – се отразява на цените.
  • Цените се движат в строго определена посока, наречена тренд – трендовете биват три вида – възходящ, низходящ и консолидация. В зависимост от продължителността си, трендовете биват: първични, вторични и третични.
  • Повторяемост – т.е. случките от миналото се повтарят
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!