≡ Menu

Капани за мишки и плъхове

Плъховете могат да бъдат истинска напаст, когато се появят в дома ви. Те нараняват мебелите и вещите ви, докато ги гризат, оставят фекалии след себе си и разнасят зарази. За да вземете нещата в свои ръце, най-добре е да се обърнете към стар и изпитан метод – използването на капани за мишки и плъхове.

Съществуват различни видове капани за плъхове, но с прости думи те могат да се разделят на две главни категории – такива, които убиват плъхове и такива, които не ги убиват. Капаните за плъхове с механизми незабавно умъртвяват плъха като пречупват гръбнака му за част от секундата. Използването на капани-клетки например, позволява залавянето на плъха или мишката, без гризачът да бъде убит. По-късно той може да бъде пуснат някъде навън сред дивата природа, за да послужи евентуално за храна на по-голямо от него животно.

Да уловите плъх в капана обаче не е толкова лесно, колкото може би изглежда на пръв поглед. Не е достатъчно да разполагате с капан, трябва да изберете и подходящата стръв. Фъстъченото масло ще бъде добър избор, защото остава свежо и лепкаво в продължение на няколко дни. Ако опитате да уловите досадния гризач с ябълка или ядки, трябва да имате в предвид, че стръвта ще бъде привлекателна за плъха не повече от ден, защото след денонощие вече ще е изсъхнала и трябва да бъде изхвърлена. Полезна хитрина при залагането на стръвта е около капана да бъдат поръсени няколко капки екстракт от ванилия. Миризмата привлича гризача и шансът да бъде хванат в капана се увеличава.

Капаните за плъхове трябва да бъдат залагани в близост до местата, където най-често се появяват гризачите. Плъховете са склонни да следват един и същи маршрут, който може да бъде проследен посредством оставените следи – миши изпражнения и прегризани предмети.

Не забравяйте най-важното – преди да заложите капана го тествайте и се уверете, че в подходящия момент той наистина ще щракне!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!