≡ Menu

Бъбречни камъни – лечение

Камъните в бъбреците представляват твърда, кристална маса, която може да има различен състав. Те се образуват, когато урината има високо съдържание на определени вещества. Те образуват малки кристали, които се наслагват и се превръщат в бъбречни камъни.

Най-големият риск за камъни в бъбреците е дехидратацията. Заболелият може да не изпитва никакви симптоми, докато камъните не започнат да преминават към пикочния мехур. Тогава те блокират потока урина от бъбреците по отделителната система и причиняват подуване на единия или двата бъбрека, което причинява силна болка.

Бъбречните камъни са често срещано заболяване, което е характерно с това, че човек, който е боледувал обикновено е предразположен след време отново да заболее. Най-често от камъни в бъбреците боледуват мъжете, като рисковият фактор може да се предава по генетичен път.

Най-характерният и ясен симптом за камъни в бъбреците е острата болка, която може да се появява и да изчезва внезапно, но понякога е продължителна. Болката може да се усеща в областта на корема или гърба, както и да премине към слабините или тестисите. Други симптоми включват необичаен цвят на урината, кръв в урината, повишена температура, гадене и повръщане.

Лечението на бъбречни камъни зависи от вида им. Те са разделят според състава си и най-често са калциеви, което означава, че се образуват от излишното количество калций в урината. Камъните в бъбреците могат да бъдат още цистинови, струвитни и от пикочна киселина.

Лечението за камъни в бъбреците е симптоматично и цели облекчаване на симптомите и предотвратяване на образуването на нови камъни. То зависи от вида, големината, разположението и броя на бъбречните камъни. Често камъните са много дребни и биват изхвърлени от организма незабелязано, но понякога симптомите могат да са много ясно изразени и да се наложи хоспитализация.

Препоръчва се пиенето на много течности и преминаването на по-здравословна диета. За болката лекарят може да изпише обезболяващи. В редки случаи камъните в бъбреците изискват оперативна намеса.

Още за бъбречните камъни

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!