≡ Menu

Важно ли е влизането на България в Шенген за развитието на пазара на ваканционни имоти?

На пръв поглед връзка между пазара на недвижими имоти и безвизовото пътуване в Шенгнеското пространство са свързани по скоро косвено. Българите пътуват безпроблемно в страните от Шенген и показването на паспортите на границата е по скоро досадна процедура отколкото сериозен проблем.

По-горният извод би бил верен ако пазара на ваканционни имоти се обуславяше от купувачи от България и страните от Шенген. Реалността обаче е коренно различна. Основните купувачи на пазара са Руснаците за които възможността да получат по-лесно шенгенска виза закупувайки си имот в България е сред основните фактори при вземане на решение за покупка.

Колко е важен този фактор?

Според анализи на отдела работещ с руски клиенти на фирмата възможността за шенгенска виза при закупуването на имот се нарежда сред първите 4 решаващи фактора. След цена, населено място, близост до море за морските имоти или лифт за имотите в зимните курорти шенгенската виза е следващият въпрос който се коментира преди вземане на решение.

Очакван ефект от Влизането на България в Шенген.

Безспорно членството на България в Шенген ще повиши привлекателността на ваканционните имоти в България. За пример може да се дадат страни като Литва или Финландия, които макар и с доста по-скромни природни ресурси успешно се конкурират с България на Руския пазара на ваканционни имоти благодарение на тяхното членство в Шенгенското пространство.

Отново според Руския отдел на фирмата ни, влизането на България в Шеген ще увеличи боря на сделките с Руски купувачи с поне 15% . Сравнително това е броя на клиентите, които се отказват от закупуване поради нечленуването на България в Шенген. Допълнителният брой сделки би допринесъл значително за достигане на баланс при търсенето и предлагането, което би спряло или поне забавило тенденцията за спадане на цените. В цифрово изражение се очаква стабилизиране на цените до около 500-650 евро за кв. м при морските курорти и 450-550 евро за кв. м за зимните курорти.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!