≡ Menu

Видео камери. Кои са различните типове?

Системите за видеонаблюдение са все по-често срещани в днешни дни и се използват за редица цели. Безспорно най-важната причина за това е фактът, че камерите гарантират високо ниво на защита.

Също така днес се предлага изобилие от модели, които се отличават със специфични форми, размери и технически характеристики. Така камерите могат да бъдат монтирани навсякъде и дори позволяват наблюдение през интернет. Най- общо могат да се разграничат няколко типа видеокамери:

1. Булет камери;

Булет камерите (от анг. “bullet”, в превод куршум) дължат своето наименование на своята форма, наподобяваща продълговат цилиндър. Този тип е най-разпространеният и се използва за наблюдение в магазини, домове и входни части на жилищни сгади. Те могат да бъдат монтирани в закрити помещения или навън на открито.

Един от недостатъците им е, че са способни да следят случващото се единствено в една единствена зона.. В допълнение размерите и формата им ги прави лесно забележими и лесно могат да се превърнат в обект на вандалски прояви.

2. Куполни камери

Подобно на булет камерите, куполните също се отличават със специфична форма. Разликата между тях е, че те са по-дискретни и най-често се монтират в закрити пространства.

Тяхното предимство е, че те имат значително по-широк ъгъл на записване, а малките им размери ги правят труднозабележими. Те също разполагат с нощен режим и със сензори за засичане на движение и топлина от външни обекти.

3. Правоъгълни камери

Този тип камери разполагат с правоъглълна форма и са способни да записват в HD качество. Тяхното предимство е, че могат да бъдат монтирани върху движещо рамо, като по този начин да записват в 360 градуса.

Обикновено правоъгълните камери са използват за видеонаблюдение на търговски обекти, складове и административни сгради. Много рядко те се използват за наблюдение на домове и жилищни сгради.

4. Камера за видеонаблюдение при ниска осветеност

Както и името им подсказва, този вид камери служат за записване на картина при слабо наличие на светлина в избраната зона. За целта те абсорбират дадено количество светлина през деня, като по този начин тя им позволява да заснемат при слаба осветеност.

Някои модели са способни да записват цветни картини през деня, а през нощта да превключват на черно и бяла картина. Обикновено те се отличават с малки размери и най-често са черни на цвят.

5. Инфрачервени камери

Инфрачервените камери също функционират при наличие на слабо осветление. Те излъчват инфрачервени лъчи, които впоследствие се улавят от камерата. По този начин устройствата са способни да открият източниците на топлина и тяхното движение. Те могат да се използват както в затворени помещения, така и на открити части.

Важно е да се отбележи, че монтирането на няколко устройства в близост би довело до записване на неясни картини.

Разбира се съществуват още редица видове охранителни камери, които разполагат с различни форми, характеристики и способости. Към тях се включват камери за тайно наблюдение, WI-FI камери, IP камери и т.н. В магазин PC-Life е налично изобилие от устройства за видеонаблюдение на достъпни цени.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!