≡ Menu

Водолазно гмуркане или Дайвинг

Съвременния термин за водолазно гмуркане е Дайвинг. Всъщност водолазното гмуркане се дели на леко и тежко водолази. Първите са самостоятелно гмуркащи се без да зависят от плавателен съд. Това позволява на леко водолазите да се спускат, гмуркан на дълбоко и да променят посоката си на движение както искат. Но най-важното правило при тях е никога да не са сами!

Тежко водолазите наричани само водолази са оборудвани със скафандри, тежки обувки, въже, маркуч за непрекъснато подаване на кислород и са напълно обезпечени от отговарящия за тях плавателен съд.

Но при дайвинга трябва да имате предвид някои неща за вашата безопасност. Високото налягане, на което е изложено тялото при гмуркане води до насищане на кръвта с кислород висока концентрация. Азотната наркоза или също позната под наименованията азотно опиянение настъпва при спускане на дълбочина по-голяма от 30 метра. Препоръчва винаги да се гмуркате и да слушате инструктора, а дори да сте напреднали да не се гмуркат сами.

Като заговорим за дайвинга няма как да не споменем и едно от най-предпочитаните места от водолазите – именно Червено море. То е вътрешно море в Индийския океан с изключително бистра вода в Египет. Дайвинг в Египет е най-желаната морска дисциплина последните години. Червено море е дълго 2350 км и съответно широко 350 км и едно от най-чистите на планетата. Това е така защото в него не се влива нито една река – главната причина в повечето водни басейни да се образува тиня. Ако сте любител на дайвинга, то знаете, че дайвинг Египет е най-добрия избор и задължителна дестинация за всеки водолаз.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!