≡ Menu

Гастритът – симптоми и видове

Гастритът е възпаление на стомашната лигавица. Голям брой мъже и жени, които имат болки в областта на стомаха, не са болни от гастрит. Голяма част от болните не проявяват типичните за заболяването индикации. Гастритът може да бъде хроничен и остър. Хроничен гастрит – хронично възпаление на стомашната лигавица с периоди на изостряне и подобряване. Може да бъде поради развитие на острия гастрит. Възможно е да бъде причинено от много агенти: различни гозби, също като при острия гастрит, но при по-продължително приемане; съпътствуващи хронични и инфекциозни заболявания.

Дели се на няколко подвида: гигантски, повърхностен, ерозивен, атрофичен. При ерозивният гастрит при болните се откриват следните симптоми: болка в горната част на корема, наподобяваща тази при язва. В някои случай настъпват видими кръвотечение. При атрофичният гастрит болните се оплакват от намаляване или липса на апетит, засилено слюноотделяне, неприятен вкус в устата, болки и тежест в горната част на корема след нахранване. Езикът получава червеникав цвят и става гладък. Заболелите отслабват.

Гигантският гастрит се среща рядко, като в по-голямата част от случаите се открива при мъже. Страдащите се оплакват от болки в горната част на корема, в част от случаите повръщат стомашно съдържимо с кръв, или се наблюдава присъствие на кръв и в изпражненията, намален апетит, понижават теглото си и се появява анемия. Повърхностният гастрит е характерен за хора които са под петдесет годишни. Болните показват признаци като често тежест и подуване в горната част на корема, оригване и парене. В много случаи изпитват болки на гладно и след нахранване. Остър гастрит – остро възпаление на стомашната лигавица, което е възможно да е причинено от редица фактори: злоупотреба с горещи или студени напитки, пикантни гозби, преяждане, алкохолни питиета, дълготрайната употреба на някои лекарствени продукти и др. Част от индикациите на острият гастрит са: обложен език, сиво-бял на цвят; болки в стомаха; тежест в горната част на корема; суха уста или силно слюноотделяне

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!