≡ Menu

Геодезическо заснемане, ако строиш

Геодезическо заснемане е необходимо в много случаи, даже и за фиксиране на артистичния хаос, който цари на много места в строителството в милата ни татковина. Но това е само още един факт, който подчертава голямото значение, което има геодезическото заснемане в нашия живот.

Геодезическо заснемане е, най-общо казано, моментната „снимка” на някаква земна повърхност /може и да е под земята – геодезическо заснемане се прави и на рудници, подземни магистрали и др./. Ако сте решили да издигнете даже само „бяла спретната къщурка с две липи отпред” от трийсетина квадрата, пак не можете да минете без геодезическо заснемане. Даже ако сте щастлив „пресен” собственик на 500 квадрата в пусто поле, вие трябва да извършите геодезическо заснемане, което ще ви потрябва, за да ви включат в кадастралния план. Ще ви трябва и ако поискате да придобиете /законно/ даже един квадратен метър от имота на съседа. Геодезическо заснемане ви е нужно и ако сте оспорвали и сте доказали грешки в същия този кадастрален план.

Ако геодезическото заснемане ви е нужно за „собствена употреба”, можете да го заръчате и на някой приятел с умения в областта на геодезията. Ако обаче искате да си построите „онази къщурка”, ще ви трябва разрешение за строеж. А за да го имате, геодезическото заснемане трябва да бъде извършено от лицензиран инженер-геодезист. След приключване на работата си той трябва да ви предаде подробен чертеж на вашия парцел – с точните данни за размерите му, какъв е релефът, наклоните на повърхността. Ако вече има сгради, те също се описват. Геодезическото заснемане завършва с предаването на три комплекта с подписани и подпечатани папки, а вече и дигитален файл със събраните данни. Оттук нататък можете да проектирате къщурката си, а специалистът, извършил геодезическото заснемане да трепери, ако е объркал нещо с данните, установени от него и подписани с неговия подпис. Хубаво е и да знаете, че геодезическото заснемане няма давност и необходимост от „освежаване” през годините.

Преди да стартирате геодезическо заснемане, хубаво е да си направите една приблизителна сметка, какви пари ще ви коства. В специализираните сайтове за геодезическо заснемане има програма, която можете да свалите и после да вкарате в нея данните, които ще ви поиска. Така ще се сдобиете с приблизителната цена на геодезическото заснемане. Окончателната ще я чуете, когато геодезистът дойде на място, за да извърши замерванията. Тя ще зависи от труда, който ще бъде положен, техниката, която ще бъде използвана, инструментариума и др. За качествено геодезическо заснемане от важно значение са метеорологическите условия – да няма голяма снежна покривка, да не вали сняг или дъжд и да няма мъгла. В зависимост от големината на парцела, характера на терена, климата и др. заснемането на един, нека го наречем – стандартен парцел около декар, би могло да отнеме около 3-4 часа. После ще трябва да изчакате още няколко дена, за да получите окончателно завършено и оформено като текст и графика геодезическо заснемане.

И при геодезическо заснемане днес вече широко се използват последните достижения на науката и техниката. На въоръжение на специалиста вече са съвременни джипиеси, лазерни нивелири и далекомери, роботизирани тотални станции…

След геодезическо заснемане мечтата ви за спретнатата къщурка става с една идея по-близка…

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!