≡ Menu

Дамските вина – изключителен финес и аромат

Виното в своето многообразие не е създадено само за мъжете. Дамите също имат своите вина, които са разработени специално за тях. Ако мъжете пият вино защото то повдига духа им и ги прави юнаци, то за дамите виното е нещо съвсем различно. Чувствителните към вкусове, цвят и аромат дами са природно надарени със сетива за дегустация на вино.

Специално създадените за дами вина са по-леки, не причиняват замайване при консумация на малки количества. За дамски се считат някои видове полусухи и полусладки вина, пенливите вина тип “Шампанско”, десертните и ликьорните вина. По начало за типично дамски се считат вината – аперитиви, които възбуждат апетита. Натуралните полусладки вина се правят по специална технология, при която гроздовият сок се охлажда бързо. По време на ферментацията част от гроздовата захар остава във виното, което го прави приятно сладко, като самото вино е със слабо алкохолно съдържание. Тези вина са диетични и дамите успешно ги комбинират в своите хранителни режими. Чаша хубаво вино обогатява бедната на калории храна, която консумират жените. Те са и своеобразен биостимулант, който е особено полезен за здравето.

Много харесвани от дамите са и десертните вина, а за шампанското няма какво да говорим – то се счита за задължително при всеки специален повод. В днешно време, когато жените пият алкохол повече от мъжете, трудно може да се определи кое вино е дамско и кое типично мъжко. Онази част от дамите, които предпочитат леки вина с богат букет от аромати, знаят как точно да съчетават подходящото вино с храната. Те превръщат консумацията на вино в изкуство, като подреждат с много вкус масата. Подбират покривката, салфетките, приборите – чашите са изключително важни. От тях зависи дали букетът на виното ще се усети в пълната му сила.

Начинът, по който се поднасят вината е различен според сорта им. Някои се консумират охладени и се поднасят в специален съд с лед. Други трябва да са темперирани до стайна температура, като се отварят предварително за да “подишат”, както казват познавачите. Светът на виното е необятен и онези, които го познават са щастливи да изпитат огромно удоволствие от всяка чаша добро вино.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!