≡ Menu

Запек и косопад при стрес

Да не забравяме стреса – психическия и физическия, като причина за косопад. Когато на стрес е изложено тялото, то производството на коса прекратява, защото за оцеляването тя не е необходима. Физиологичният стрес от операция може да се причини или в теглото бърза промяна; а психическият стрес – от смърт на близък, ментално заболяване или в живота друга внезапна промяна. Когато отмине стресът, се възстановява растежът на косата след косопад, макар и с известно закъснение най-често. Хормоналните промени могат също до косопад при жените да доведат. Алопеция в следствие на генетична чувствителност се получава на фоликулите към андрогени – полови мъжки хормони, тестостеронът е сред тях. Тази чувствителност до скъсяване на живота води на фоликулите, косопад и плешивост – при много мъже най-вече.

Тъй като жените по-малко андрогени имат от мъжете, косопад при тях, от хормоните причинен, по-късно възниква – след менопаузата, като не е изразен толкова ясно. Промени обаче в нивото на естрогена могат да причинят също косопад –след раждане например, когато са навлезли във фаза на почивка 60% от фоликулите. Този тип косопад е временен обаче и в близката 1 година се нормализира. Могат да причинят оредяване на косата или косопад при някои жени не на последно място и химикалите, в козметиката за коса и особено в боите използвани, и лошото хранене.

Какви превантивни мерки трябва да се вземат, ако децата имат запек:

  • Опитайте се с високо съдържание на захар или мазнини храни, да не давате на детето прекалено много.
  • Давайте вода и течности в достатъчно количество. Това по цвета на урината можете да проверите лесно. Ако тя има прозрачен, светъл цвят, значи достатъчно течности е приело детето и няма да има запек.
  • Осигурявайте през целия ден достатъчно физическа активност.
  • Когато видите, че до тоалетна му се ходи, използвайте момента и бързо действайте, защото може да отмине желанието бързо.
  • Опитайте се в тоалетната да го водите по едно и също време всеки ден. Нека поне десет минути бъде престоят в тоалетната, да не е болезнен и стресиращ и да се появи запек. Направете комфортно мястото и настроено приятелски. Много често за запек причината може да бъде неспособност за споделяне, задържане на страх и емоции.
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!