≡ Menu

Диабет – Ранни признаци

Диабет е хронично заболяване, характеризиращо се с повишени нива на захар в кръвта. Това състояние е в следствие от нарушената обмяна на инсулина, който се секретира от бета-клетките на задстомашната жлеза. Инсулина регулира метаболитния процес на захар в организма. Високото ниво на захар в кръвта е известно под наименованието хипергликемия.

Диабетът се класифицира в три основни типа, а именно: тип 1, тип 2 и гестационен диабет. Докато крайния резултат и при трите типа диабет е висока кръвна захар, то симптомите се различават в зависимост от вида на диабета.

Диабет тип 1. Той се развива в резултат на нарушена функция на бета-клетките на задстомашната жлеза, което води до минимално производство на инсулин. Тъй като пациента засегнат от този вид диабет изисква лечение с инсулинови инжекции, той е известен като инсулиновозависим захарен диабет.

Диабет тип 2. За разлика от гореспоменатия диабет, диабет тип 2 е известен като инсулин-независим диабет. При него клетките на тялото не реагират правилно на инсулина. Често се свързва със затлъстяването и заседналия начин на живот.

Гестационен диабет. Тази форма на диабет се среща изключително при бременни жени. Причинен е в резултат на хормонални промени или недостиг на инсулин по време на бременността. Обикновено след раждането нивата на кръвната захар се нормализират.

Ранни симптоми на диабет.

Най-честите признаци за развитие на диабет са честото уриниране, чувството за жажда, повишен апетит, необичайна загуба на тегло, повишена умора, проблеми със зрението, кожни инфекции и др.

В случай, че забележите някой от горепосочените признаци, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Теста за изследване на кръвна захар, ще помогне за поставяне на правилна диагноза и предприемане на адекватно лечение.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!