≡ Menu

Дизайн на лого и големите компании

Дизайн на лого е процес, който има дълга история. Отдавна тези малки изображения в ъгъла на уебсайта на фирмата или в ъгъла на фирмен тефтер са се превърнали в знак и символ на големи марки. Едни от световно известните компании наложили се по цял свят, имат за лице и са разпознаваеми, именно чрез логото си. Това не е станало веднага след изработката на техните лога, а се е наложило през годините, бавно и постепенно.

Гиганти в браншовете си, като Amazon, Windows, Apple, EBay, LG и много други имат лога, които са визитната им картичка. Те веднага насочват мисълта на клиентите към марката и продуктите и. За да се постигне това е минало доста време и в дизайна са били изпълнени основни точки, за изработка на едно добро лого. Не само дизайн на лого е довел до този успех. В днешната електронна и Интернет ера, лого изображенията са навсякъде. Срещаме ги в социалните медии, в Интернет приложенията и като аватари на сайтове. За целта те трябва да са гъвкави по размер и да имат опции за принтиране във всякакви размери и на всякакви носители. Ако едно лого е красиво само по себе си единствено на лист хартия или електронен носител, то не е функционално. Ако не е функционално, губи голяма част от смисъла и предназначението си.

Например логото на софтуерния гигант Windows може да се срещне навсякъде. От дискове и обикновени канцеларски материали, като химикалки и листове до конзоли на компютри и Интернет приложения и апликации. Именно тази динамика и гъвкавост при едно лого го правят да е функционално и да носи посланието си навсякъде, където е поставено. Теста на времето е най-добрия показател за качеството на едно лого. Например компанията Coca-Cola бегло е променяла логото си през годините на съществуването си. То обаче е едно много качествено и запазило посланието си във времето лого изображение. Едва ли има някой по света, който да не го разпознае. То носи смисъла на сплотеност, семейство, приятелство и приключение и това само в един текст.

Ето така едно лого може да се превърне в емблема. За целта условията за дизайн на лого и подходяща визуализация са изпълнени. Гъвкавостта също е налице. Можем да открием логото на компанията на огромни винили или на малки етикети на стъклени бутилки с напитката. Формулата на успеха, която стои зад дизайн на лого на едни от гигантите на пазара е именно, изчистен дизайн, запазване във времето, силно послание и функционална гъвкавост. Затова и те са разпознаваеми мигновено при появата си.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!