≡ Menu

Екипировка в бокса

Боксът е може би най-популярното и добре познато бойно изкуство днес. Неговата история датира от векове, като в началото на неговата поява той е по скоро единоборство или просто юмручен бой. Днес визията му е доста по-различна – боксът се е превърнал в спорт, много по-съвременен и модерен, но запазващ част от своята жестока същност.

Неговата известност сред зрители и практикуващи е в резултат от много факти: Бокс е зрелищен спорт подпомагащ за изграждане на изключителна издръжливост и сила, едновременно с това се развиват умения за самозащита и не на последно място, разбира се, той е олимпийска дисциплина. Организирането на различни публични събития и състезания в бокса допълнително подпомагана, неговото разпространение и популярност.

По същество, боксът има своите особености, правила и изисквания за практикуващите. Това са изисквания във връзка с оборудването, физика, и др. Боксовите състезатели се разделят в различни категории: според теглото на боксьора, професионалисти и аматьори. Целта е да се избере подберат максимално равностойни противници и победителят в играта да е този играч, който показва отлични умения и техника и да надделее над опонента си.

„Използвайте на боксова екипировка за да предотвратите наранявания както на себе си, така и на Вашият спаринг партньор.“

Оборудването в бокса включва много съществени елементи: ръкавици, каска, специални обувки за бокс, протектор на зъбите, шорти и бинтове за ръце. Всеки елемент е важен за безопасността на спортистите. Каската предпазваща главата и ръкавиците са може би най важните често от оборудването, най-вече защото в бокса насочеността на ударите е към главата на противника и е важно да се предотвратят по сериозни травми. Тежки удари по главата могат да предизвикат тежки щети и шок.

Назъбниците предпазват зъбите от нараняване и помагат да се избегне разкървавяване на венците и устните. Ръкавиците се използват както за защита на ръцете от нараняване, така и за да омекотят ударите, насочени към противника.

Също на ръката се навиват еластични бинтове или се слагат вътрешни боксови ръкавици които да подсилят китката на ръката и да предпазват както от сериозни травми в ставите така и от охлузване на кокалчетата. Най-важната покупка ако решите да тренирате бокс ще е покупката на боксовите ръкавици. Главно, защото те са основното “оръжие”, като в същото време пазят както вас така и противника Ви.

Има няколко вида боксови ръкавици. Те се различават по цвят, размер, тегло, начинът за пристягане към на ръката/китката (с велкро или връзки), както по използваните материали за изработването им – естествена или изкуствена кожа и материалът и типа и формата на изливката им. Това се отразява на цената на предлаганите на пазара боксови ръкавици. Тези създадени от висококачествени материали – кожени ръкавици с няколко слоя пяна с контролирана плътност, са съответно с по-висока цена. Те се отличават и с значително по-висока издръжливост, и дълъг живот, отколкото евтините, така наречени любителски боксови ръкавици.

Освен всичко това при изборна боксови ръкавици имайте в предвид че те са няколко вида: ръкавици за спаринг ползвани за спаринг и състезания,както и уредни ръкавици използвани за тренировка с боксови чували и круши. Спаринг ръкавиците са по-меки и с много повече пяна за омекотяване на ударите. Докато уредните ръкавици са с по тънък пълнеж и усетът с на ударите с тях е значително по реален. Те са много по-твърди и с много по-малко пълнеж и не бива да се използват за спаринг.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!