≡ Menu

Зависимостта към алкохола най-добре се повлиява от доверието и приятелската подкрепа

Ако някой близък за вас човек е имал проблем с алкохола, знаете колко трудно може да бъде не само общуването с него, но и животът въобще.

Зависимите към алкохола не само могат да променят живота си, но дори и да го унищожат. Затова приятелите и близките са важна част от възстановяването на алкохолика. Емоциите и животът на тези хора също могат да се променят, но по-важно е оказаната помощ, отколкото напразните обвинения след това.

Как може да се насърчи лечението?

Не се опитвайте да контролирате зависимия. Не търсете извинение за действията си, нито пък се опитвайте да го прикривате пред останалите членове на семейството или приятелската общност. Насърчавайте го да търси начин за лечение. Намерете добър и подходящ момент, за да говорите за това, като му предложите и някакъв изход или помощник.

Такъв помощник са таблетките за отказване от алкохола, които съдържат екстракт от корена на растението кудзи, известно от хилядолетия като средство за превенция и лечение на алкохолизъм.

Помощ за лечение и възстановяване

Когато изборът за лечение е постигнат, това е и една много важна крачка от понататъшния успешен път. Ето няколко неща, които можете да направите:

– Не оставяйте алкохол в къщата. Не ходете на места, на които се сервира алкохол.

– Посещавайте заедно сбирките на анонимните алкохолици или други подобни терапии.

– Имайте предвид, че вашият любим човек може да изглежда като друг човек, след като той или тя е трезвен. Може да ви е трудно да свикне с това, и сигурно ще се наложи отново да изградите връзката си.

– Разбера се, че вие имате право да знаете как точно става възстановяването, но питайте за това по почтителен и деликатен начин.

– Помогнете на близкия човек да си състави план при рецидив. Повечето хора преживяват рецидив след лечението. Това не означава, че лечението не е успешно. Опитайте се да помогнете като му говорите за всичко онова, което е постигнал до момента.

– Съсредоточете се само върху положителните резултати и малките победи, които сте извоювали заедно.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!