≡ Menu

Чип тунинг – ефекти и разновидности

Чип тунингът представлява промяна на параметрите на управляващата програма на компютъра на автомобила /ECU/. Вследствие от чип тунинг двигателят започва да работи по-ефективно от преди – това поне е целта и въобще идеята на чип тунинга.

Какво означава по-ефективна работа на двигателя и от какво зависи качествения чип тунинг?

Най-елементарно казано ефективната работа на двигателя включва подобряване на два параметъра – разход на гориво и мощност. Позитивният резултат от един чип тунинг се изразява в понижаване на стойността на първия и в увеличаване на стойността на втория параметър. Най-важното условие за качествен чип тунинг е съобразяване с техническите характеристики и специфики на всеки автомобил. Това изисква предварителна диагностика, използване на проверени чипове, разумни граници на увеличаване на мощността на двигателя, гарантиране на съвпадение на номера на чипа с този на компютъра. Всичко това говори, че качественият и надежден чип тунинг зависи най-вече от професионализма на специалистите, качеството на чиповете и надеждността на техниката, с която се работи.

Какви са основните разновидности чип тунинг?

В зависимост от конкретната ситуация и начинът на неговото осъществяване чип тунингът се предлага в различни варианти:

• Смяна на чипове – Чип тунингът може да се ограничи до подмяна на старите чипове с нови. Процедурата включва демонтиране на ECU-то (компютърът на автомобила), отстраняване (чрез разпояване) на стария чип и смяната му с нов.

• OBD тунинг – Този вид чип тунинг се извършва електронно като по този начин се избягва необходимостта от монтиране и демонтиране на чипове. Старият софтуер се изтегля директно през диагностичната букса и отново през нея се записва новия.

• BDM програмиране – BDM програмирането представлява осъществяване на чип тунинг, чрез демонтиране на ECU-то и поставянето му на специален стенд, през който се изтеглят старите програми и се записват подобрените.

Ако автомобилът се използва разумно и чип тунингът е извършен качествено се увеличава мощността на двигателя и се намалява разхода на гориво. При различните автомобили тези ефекти са с различна величина, но ако се шофира внимателно подобрението в работата на двигателя се усеща. Положителните ефекти от професионално извършен чип тунинг (увеличена мощност и намаляване на разхода на гориво) се дължат най-вече на използването на пълния капацитет на двигателя и извличане на повече мощност при по-ниски режими на работа.

Чрез чип тунинга се променя самия модел на работа на двигателя като се постига повече ефективност и по-голям коефициент на полезно действие. За да се гарантира успех обаче, преди чип тунинг автомобилът трябва да е в добро техническо състояние, а след него трябва да се внимава с натоварването на двигателя и качеството на горивото. Ако се отнасяте безотговорно, рискувате ефектите от чип тунинга да се превърнат в дефекти на двигателя. Ако стане така повредите и последващите разходи ще бъдат сериозни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!