≡ Menu

Закони в скрап индустрията

Скрап индустрията на метали набра голяма скорост през последното десетилетие. Бизнесът със скрап изисква законодателни промени и всичко това с цел изолиране на злоупотребите.

Проучванията показват, че ръста на кражбите на метали за предаване в изкупуващия сектор от индустрията и преработващия такъв нарасна светкавично за последните години.

От друга страна фирмите занимаващи се с рециклиране на черни и цветни метали изисква намаляване на данъците върху печалбата, провокирани от високите изисквания около депозираните банкови гаранти, които държавата наложи.

Скрап фирмите настояват за намаляване на размера на глоби при регистриране на нарушения по площадките, изискват данъчни облекчения, за тези, които прави големи инвестиции и вмъкване в законите на ясни изисквания по опериране на легалния бизнес в България за скрап. Не по-малко важно е и изискването от страна на фирмите да бъдат изчислявани банковите гаранции на база оборота по отделно.

Всички наложени промени в закона са свързани, с цел да се ограничат кражбите и беззаконието при изкупуване и предаване на метали.

За българският бизнес със скрап са нужни модерни технологии и европейски средства. Всяка фирма може да кандидатства по ОП „Конкурентоспособност”, въпросът обаче е, че не всяка отговаря на изискванията, за да бъде класирана.

Фирмите за скрап на метали имат желания браншовите организации да вземат контрола върху дейността за рециклиращия бизнес под формата на саморегулация, а наред с това рециклирането на метали да не се числи към бизнес с опасни отпадъци.

Всички тези въпроси очакват своето решение. В резултат на тежките изисквания отправени към фирмите занимаващи се със скрап бизнес, се допуска увеличение на незаконните работещи площадки. Всичко това провокира кражбите и нелегалните търговци на скрап да нараснат значително.

На фона на искания, промени и подлежащи важни въпроси около индустрията със скрап се очаква намаляване на работните площадки, от които много все още функционират в разрез със закона.

Не са малко страховете и притесненията на всички засегнати в сектора на скрап индустрията.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!