≡ Menu

Защо да посетя Разлог?

Разлог е град пълен с културни традиции и обичаи, които са запазени през вековете и все още носят духа на българските ценности. Две от най-забележителните фолклорни събития в България се организират и се случват именно там. Това са Карнавала на кукерите за Нова година и събирането за пеене на “Пирински народни песни“. Тези събития предлагат едно незабравимо изживяване на участниците, както и на хилядите посетители на град Разлог.

Доказателство за оригиналността на традицията с кукерите е отличието дадено на общинския съвет в Разлог от Господин Хенри Ван дер Крон,президент на Европейската и Средиземноморска Международната федерация на карнавалите през май 2004 година.

Като членове на тази федерация, кукерите от община Разлог участваха в организираните от нея събития. Сбирките за пеенето на „Пиринските народни песни“ е едно от най-уникалните събития, с най-голяма посещаемост и заема едно от главните места в артистичната програма. Посещаването на „Хижа Яворов“ се превръща в традиция в последните години. Хижата е едно от най-посещаваните места в планина Пирин. Построена е преди 72 години и по време на летния сезон се оказва твърде малка за многобройните туристи.

За туристите интересни са и местните „валевици“ (тепав), занаятчийските магазини, както и Разложката кухня с своята всеизвестна капама, чумлек, манастирски боб, баница и др. На празниците Коледа и Великден също се гледа с голям интерес, както и на религиозните и всеобщите обичаи като Тодоров ден (надбягвания с коне), Водици (Йорданов ден-хвърлянето на кръста във водата), Бабин ден, Прошки. Тези празници са запазени и до ден днешен. Най-ценното качество на Разложката долина е нейната природа.

На север от града се намира „Национален Парк Рила“. Пирин се извисява от юг-това е планината, която славяните са наричали „Планината на Боговете“ (Перун). „Национален Парк Пирин“ е включен в фондацията за Опазване на световното природно и културно наследство. В Пирин има над 100 вида птици и над 1100 вида растения, измежду които е и символа на планината – еделвайсът. Има също 42 вида бозайници, диви антилопи, мечки и други.

Едно от най-ценните места в Пирин е резервата „Баюви дупки–Джинджирица“включен в листа на биосферните резервати под защитата на ЮНЕСКО, където са открити уникалните бял и македонски дъб,заедно с повече от 27 български и 37 балкански растителни вида.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!